Πιάτο με ελαφρύ άρωμα που απογειώνει τη γεύση
– 1/3 φλιτζάνι νες καφέ
– 2 κουταλιές της σούπας αλάτι
– 1 κουταλιά της σούπας φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
– 1/4 κλωναράκι βανίλια
– 5,5 κιλά χοιρινά παϊδάκια με κόκαλα
Εκτέλεση
1. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε καλά τον καφέ με τους σπόρους αλάτι, πιπέρι και βανίλιας. Βάζετε τα παϊδάκια ένα ταψί και τρίψτε όλη την επιφάνεια πάνω και κάτω με το μείγμα καφέ. Αφήστε τα παϊδάκια σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.
2. Προθερμάνετε το φούρνο στους 230 °C και ρυθμίστε τη σχάρα στη μέση.
3. Ψήνετε τα παϊδάκια για 15 λεπτά στους 230 °C στις αντιστάσεις. Μετά από 15 λεπτά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 160 °C και ψήνετε για περίπου 2 ½ ώρες. Για να ελέγξετε αν έχει ψηθεί βάζετε το θερμόμετρο μαγειρικής στο παχύτερο μέρος του ψητού, αν καταγράψει 50 °C τότε θα είναι έτοιμο. Διαφορετικά ψήνετε για 10 λεπτά ακόμα και ελέγχετε ξανά με θερμόμετρο.
4. Μεταφέρετε το ψητό σε πιατέλα σερβιρίσματος και αφήστε το για 20 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Ξύνετε τα σημεία με περισσότερο καφέ, κόβετε σε φέτες και σερβιρίσετε.