Υλικά για 6-8 άτομα
Για τη φάβα
– ½ κιλό φάβα
– 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
– 2 σκελίδες σκόρδο
– 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
– αλάτι
– πιπέρι
Για τους φαβοκεφτέδες
– 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
– 1 σκελίδα σκόρδο
– 200 γραμμάρια φρυγανιά
– 100 γραμμάρια αλεύρι
– 2 αυγά
– 200 γραμμάρια γραβιέρα Κρήτης
– χυμό μισού λεμονιού
– ελιές
Εκτέλεση
Για τη φάβα
- Σε μια χύτρα ταχύτητος βράζουμε μισό κιλό φάβα με ένα ξερό κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, δυο σκελίδες σκόρδο, ένα ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Καλύπτουμε τα υλικά με ζεστό νερό και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά με κλειστό καπάκι.
- Όταν κρυώσει η φάβα, την περνάμε από χειροκίνητο μύλο ή την πολτοποιούμε όπως αλλιώς μπορούμε (μίξερ, γουδί, πιρούνι).
Για τους φαβοκεφτέδες
- Μέσα στη φάβα ρίχνουμε όλα τα υλικά για να την πλάσουμε σε κεφτέ: τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο, την τριμμένη γραβιέρα και τη φρυγανιά.
- Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Αφήνουμε στο ψυγείο μια ώρα να δέσει η ζύμη.
- Πλάθουμε στρογγυλές μπαλίτσες με τη φάβα. Στο κέντρο μπήγουμε μια ελιά, αφού της αφαιρέσουμε το κουκούτσι.
- Βουτάμε τους κεφτέδες στο αλεύρι και αφού κάψουμε λάδι για τηγάνισμα σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τους φαβοκεφτέδες και τους τηγανίζουμε για 4 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν.
Πηγή: newsbeast.gr