Μια ακόμη παραλλαγή του γνωστού πιάτου για το εορταστικό τραπέζι
– 1 γαλοπούλα(περίπου 5 κιλά)
– 250 γραμμάρια μανιτάρια ψιλοκομμένα
– 5 φλιτζάνια τσαγιού κρουτόν
– 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
– 1½ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
– μαϊντανό ψιλοκομμένο
– κονιάκ
– αλεύρι
– αλάτι
– πιπέρι
Εκτέλεση
1. Καψαλίζουμε τη γαλοπούλα και την πλένουμε πολύ καλά εσωτερικά και εξωτερικά. Στη συνέχεια τη σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τρίβουμε μέσα στο άνοιγμα της κοιλιάς και του στομαχιού αλεύρι και την ξεπλένουμε. Αφήνουμε τη γαλοπούλα να στραγγίσει καλά και την πασπαλίζουμε μέσα στην κοιλιά αλάτι και πιπέρι.
2. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές βούτυρο σε ένα τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
3. Κόβουμε τις φέτες ψωμιού σε μικρούς κύβους και τους σοτάρουμε με το βούτυρο μέχρι να ροδίσουν.
4. Αναμειγνύουμε το μείγμα κρεμμυδιών, τα κρουτόν, αρκετό μαϊντανό ψιλοκομμένο, μερικές κουταλιές κονιάκ και ½ φλιτζάνι νερό.
5. Γεμίζουμε με το μείγμα την κοιλιά και το στομάχι της γαλοπούλας και ράβουμε το άνοιγμα. Δένουμε τις φτερούγες με το σώμα και τα μπούτια με την ουρά.
6. Βουτάμε ένα τουλπάνι σε βούτυρο, το διπλώνουμε στα τέσσερα και σκεπάζουμε τη γαλοπούλα. Την τοποθετούμε σε ταψί επάνω σε σχάρα. Βάζουμε επάνω αλουμινόχαρτο σαν καπέλο, προσέχουμε ανάμεσα στην επιφάνεια της γαλοπούλας και του αλουμινόχαρτου, να υπάρχει ένα μικρό κενό.
7. Ψήνουμε τη γαλοπούλα σε μικρή προς μέτρια ένταση για 4-5 ώρες.
8. Μία ώρα πριν τη βγάλουμε από το φούρνο, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και το τουλπάνι και την περιχύνουμε μια ή δύο φορές με λίγο βούτυρο. Στη διάρκεια του ψησίματος, για να μην καεί η σάλτσα της στο ταψί, ρίχνουμε μερικές κουταλιές νερό.
9. Σερβίρουμε με πατάτες φούρνου ή με σαλάτα.