Απ’ έξω μοιάζει με ένα κλασσικό κέικ με γλάσο σοκολάτας που μέσα όμως κρύβει πολλές εκπλήξεις. Όταν το κόψετε θα ενθουσιαστείτε και εσείς που καταφέρατε να φτιάξετε αυτό το κέικ αλλά και οι άλλοι που θα το δοκιμάσουν.
Υλικά
Κέικ βανίλιας
3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κ.τ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.τ.γ. αλάτι
1 κούπα βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 ½ κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
1/2 κούπα γιαούρτι στραγγιστό
2 βανίλιες
4 μεγάλα αυγά
1/2 κούπα γάλα
κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Κέικ σοκολάτας
2/3 κούπα κακάο άγλυκο
1/2 κούπα γάλα
καραμέλες μέντες (τα χριστουγεννιάτικα μπαστουνάκια)
1 κ.τ.γ. χρώμα κόκκινο ζαχαροπλαστικής
1 κ.τ.γ. peppermint εκχύλισμα (ανάλογα με το πόσο έντονη γεύση μέντας θέλετε)
1/2 κούπα τριμμένες καραμέλες μέντας.
Γλάσο σοκολάτας
1/4 κούπα βούτυρο
3 κούπες κακάο σκόνη
2 ½ κούπες αποβουτυρωμένο γάλα
1 ½ κούπες άχνη ζάχαρη
1 κ.τ.γ βανίλια ή μέντα εκχύλισμα
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
Σε ένα μέτριο μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε με το μίξερ, το βούτυρο μαζί με την ζάχαρη και το γιαούρτι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Έπειτα βάλτε την βανίλια.
Προσθέστε τα αυγά ένα ένα.(Πρώτα θα ανακατεύετε καλά το ένα αυγό και μετά θα ρίχνετε το άλλο).
Χαμηλώστε ταχύτητα και προσθέστε το μείγμα με το αλεύρι στα υγρά σας υλικά και τέλος βάλτε και το γάλα.
Βγάλτε σε ένα ξεχωριστό μπολ 3 κούπες από το έτοιμο μείγμα σας.
Σε αυτό το ξεχωριστό μείγμα προσθέστε το κακάο και το γάλα από τα υλικά που σας δώσαμε για το κέικ σοκολάτας και θα ανακατέψετε καλά.
Πάρτε άλλες 2 κούπες από το αρχικό σας μείγμα και βάλτε το σε ένα τρίτο μπολ.
Ανακατώστε εκεί μέσα το κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, το εκχύλισμα μέντας και τις τριμμένες καραμέλες μέντας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε μια φόρμα για κέικ, θα ρίξετε λίγο μείγμα σοκολάτας, θα ρίξετε το κόκκινο όλο, μετά το μείγμα βανίλιας και τέλος το υπόλοιπο σοκολατένιο.
Ψήστε για 50-60 λεπτά ή μέχρι ένα ξυλάκι που θα βάλετε μέσα στο κέικ θα βγαίνει καθαρό.
Μόλις ψηθεί αφήστε το να κρυώσει εντελώς και αναποδογυρίστε το στην πιατέλα σας.
Φτιάξτε το γλάσο, ανακατεύοντας το βούτυρο, το κακάο και το αποβουτυρωμένο γάλα σε ένα κατσαρολάκι.
Φέρτε το σε σημείο βρασμού ανακατεύοντας τακτικά.
Μόλις πάρει βράση, αφήστε το 1 λεπτό και αφαιρέστε.
Αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατέψτε μέσα την ζάχαρη άχνη και εκχύλισμα.
Περιχύστε πάνω από το κέικ και πασπαλίστε με τριμμένες καραμέλες.
Πηγή: mothersblog.gr