Παρασκευή , 29 Νοέμβριος 2024
Γιουβέτσι μοσχαράκι

Γιουβέτσι μοσχαράκι

Η συνταγή για το παραδοσιακό πιάτο

Υλικά για 4-6 άτομα

  • 1.500 γραμμάρια μοσχαράκι κομμένο σε μερίδες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή ντοματάκι κονκασέ σε κονσέρβα
  • 1/3 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
  • Μισό κιλό κριθαράκι
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 μπολάκι τυρί τριμμένο (κεφαλοτύρι)
  • Αλατοπίπερο

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μοσχαράκι να βράσει και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να το σκεπάσει. Κάθε τόσο ξαφρίζουμε με την κουτάλα μέχρι το κρέας να μαλακώσει και να εξατμιστεί όλο το νερό.
  2. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το βούτυρο και αφού κάψει ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το φέρνουμε βόλτες με την ξύλινη κουτάλα για περίπου 2 λεπτά.
  3. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, την κανέλα, τη δάφνη και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα του.
  4. Αδειάζουμε το φαγητό σε πήλινο σκεύος ή ακόμα καλύτερα σε γάστρα, αφαιρώντας το ξύλο της κανέλας και τη δάφνη και ρίχνουμε μέσα 3 φλιτζάνια καυτό νερό.
  5. Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε ελαφρά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο η με το καπάκι (αν χρησιμοποιείτε γάστρα) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις για 1 ώρα.
  6. Ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού γιατί το κριθαράκι τα απορροφάει οπότε αν είναι απαραίτητο προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
  7. Τέλος, αφαιρούμε το καπάκι, πασπαλίζουμε με μπόλικο τυρί τριμμένο και το ψήνουμε για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς μέχρι να κάνει μια απλή κρούστα.