Η συνταγή αυτή είναι μια από τις πιο δημοφιλείς στο διαδίκτυο, σύμφωνα με όσα παρατηρούμε σε ιστοσελίδες μαγειρικής και social media.
Στην ουσία,
πρόκειται για ένα τυρόψωμο, το οποίο
όμως αρωματίζεται με αρωματικό βούτυρο
και ψήνεται στο φούρνο. Ο τρόπος κοπής
του βοηθά ώστε τραβώντας ένα κομμάτι
να γεύεται κανείς τόσο το λιωμένο τυρί,
όσο όμως και τα μπαχαρικά και το αρωματικό
βούτυρο.
Μερικά μυστικά
της συνταγής
Παρότι μπορείτε να επιλέξετε όποιον τύπο ψωμιού επιθυμείτε, η καλύτερη επιλογή είναι μια φρατζόλα ψωμί με προζύμι. Κι αυτό γιατί η υφή του είναι πιο σταθερή και έτσι επιτρέπει να «τραβιέται» κάθε κομμάτι μετά το ψήσιμο (στα αγγλικά άλλωστε λέγεται pull apart, δηλαδή ψωμί που κάθε κομμάτι «τραβιέται» ξεχωριστά).
Στις περισσότερες συνταγές που συναντήσαμε συστήνουν μοτσαρέλα, ωστόσο εμείς προτιμάμε μια ελληνική επιλογή, όπως ένα καλό κασέρι που θα λιώσει εξίσου απολαυστικά.
Είναι απαραίτητο να τυλίξετε τη φρατζόλα αρχικά σε αλουμινόχαρτο για να μην χάσετε το τυρί στο ταψί του φούρνου καθώς λιώνει. Συνεχίζουμε για λίγο το ψήσιμο, αφού αφαιρέσουμε το αλουμινόχαρτο για να πάρουμε πιο τραγανό αποτέλεσμα.
Τέλος, ασφαλώς
και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε
ελαιόλαδο, που και αρωματικό είναι και
πιο υγιεινό, αντί βουτύρου.
Υλικά
- 1 φρατζόλα ψωμί με προζύμι
- ½ φλιτζάνι κασέρι
- ½ φλιτζάνι ρεγκάτο
- Για το βούτυρο αρωματισμένο με σκόρδο: 100 γρ βούτυρο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- Αλάτι
- Φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς
- Αναμειγνύουμε το βούτυρο λιωμένο, με το σκόρδο, το αλάτι και τον μαϊντανό
- Με ένα μεγάλο μαχαίρι ψωμιού κόβουμε το ψωμί διαγώνια ώστε να σχηματίσουμε ρόμβους χωρίς όμως να κόβουμε τη φρατζόλα ως κάτω
- Ανοίγουμε με τα δάχτυλα τις σχισμές του ψωμιού και ραντίζουμε με το αρωματισμένο βούτυρο. Παράλληλα, γεμίζουμε τις εσοχές με τριμμένο τυρί
- Αλείφουμε την επιφάνεια της φρατζόλας με το υπόλοιπο βούτυρο και τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο
- Ψήνουμε για 20 λεπτά στο φούρνο να λιώσει το ψωμί. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5-10 λεπτά ακόμη
Πηγή