…αλλά λίγο πειραγμένα. Για καλό σκοπό πάντα, τους προσθέσαμε λίγο λουκάνικο, λίγο τυράκι, μπόλικο μαϊντανό και τα ψήσαμε στο φούρνο πριν τα ρίξουμε μέσα σε αρωματική σάλτσα ντομάτας.
Υλικά
- Για τα κεφτεδάκια
- 200γρ. λουκάνικα χωριάτικα (χοιρινά)
- 500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1½ φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 80γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
- 200γρ. ψίχα από φρέσκο ψωμί, αλεσμένη στο μπλέντερ
- 1 αβγό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Για τη σάλτσα ντομάτας
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
- 2 κονσέρβες ντοματάκια κονκασέ ή 900γρ. ντομάτες φρέσκιες, ξυσμένες στον τρίφτη
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 75ml κρασί κόκκινο
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 χούφτα φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού
Διαδικασία
Βήμα 1
Φτιάχνετε τα κεφτεδάκια: Ανοίγετε το περίβλημα από τα λουκάνικα και βγάζετε τη σάρκα τους σε ένα μεγάλο μπολ.
Βήμα 2
Προσθέτετε τον κιμά, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το τυρί, την ψίχα του ψωμιού, το αβγό και μπόλικο αλατοπίπερο. Ζυμώνετε με τα χέρια σας μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μίγμα.
Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα. Πλάθετε το μίγμα του κιμά σε 25 μπαλάκια περίπου και τα ψήνετε στο φούρνο για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Βήμα 4
Φτιάχνετε τη σάλτσα: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε το σκόρδο για 1 λεπτό περίπου. Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, τον πελτέ, το κρασί, τη ζάχαρη, τον μαϊντανό και ανάλογο αλατοπίπερο. Σιγοβράζετε τη σάλτσα για 20 λεπτά ή μέχρι να δέσει. Κατόπιν ρίχνετε μερικά φυλλαράκια βασιλικού, προσθέτετε τα κεφτεδάκια που ψήσατε και ανακατεύετε απαλά. Σερβίρετε τα κεφτεδάκια μαζί με ζυμαρικά της επιλογής σας πασπαλισμένα με κεφαλογραβιέρα ή άλλη γαρνιτούρα όπως πιλάφι, πατάτες τηγανητές ή βραστές κ.ά.