Το MasterChef 5 επέστρεψε και όπως κάθε σεζόν, έτσι και τη φετινή διευρύνεται το γλωσσάρι της μαγειρικής με τους παίκτες να παρουσιάζουν πιάτα και ορολογίες άγνωστες στο ευρύ κοινό και με τον Διαδίκτυο να παίρνει φωτιά στην αναζήτηση.
Θυμηθείτε το νόρι ή τη σούπα παστινάκι που μάθαμε σε προηγούμενα τεστ δημιουργικότητας στο MasterChef.
Κάτι ανάλογο έγινε και στο επεισόδιο της Τετάρτης όταν ο 24χρονος Γιάννης Ιγγλέζος με καταγωγή από τη Λάρισα, αποφάσισε να φτιάξει μια «αθηναϊκή» στην οντισιόν του MasterChef 5 μπροστά στους κριτές. To έκανε όμως προσθέτοντας μια μοντέρνα και σύγχρονη πινελιά, το αβοκάντο.
Και κάπως έτσι το Masterchef 5 έφερε στην επιφάνεια ένα παραγκωνισμένο πιάτο με άρωμα παλιάς αστικής Αθήνας, αφού οι χρήστες στο Twitter αναρωτήθηκαν τι είναι η Αθηναΐκη.
Τι είναι η Αθηναΐκη που είδαμε στο MasterChef 5:
Πρόκειται για μια σαλάτα με βραστό ψάρι, μαγιονέζα και λαχανικά, η οποία αποτελεί κλασική συνταγή της παλιάς αστικής κουζίνας.
Είναι μάλιστα συνδεδεμένη με γιορτινές οικογενειακές γιορτές της δεκαετίας του ’70 και αποτελούσε αναπόσπαστο πιάτο σε πλούσιες δεξιώσεις και αρχοντικά εστιατόρια εποχής σερβιρισμένη περίτεχνα.
Στις μέρες μας είναι μια από τις πιο hot προτάσεις στα καλύτερα εστιατόρια της πόλης και σερβίρεται λίγο παραλλαγμένη στα υλικά και σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή.
Μπορεί λοιπόν ο Γιώργος να μην κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στο MasterChef 5 με τη συγκεκριμένη συνταγή, ωστόσο κατάφερε να συζητηθεί στα social media και να κάνει τους θεατές να αναζητούν την ορολογία της αθηναϊκής.
Η συνταγή της Αθηναϊκής από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου:
Κι αν έχετε όρεξη να πειραματιστείτε στην κουζίνα σας ετοιμάστε την αθηναϊκή σαλάτα όπως την παραθέτει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και την οποία περιγράφει ως συγκλονιστική.
Υλικά
- 1 σφυρίδα γύρω στο 1 κιλό (ή στήρα ή μπακαλιάρο φρέσκο)
- 2 μέτρια κρεμμύδια (χαραγμένα σταυρωτά)
- 4 κλωνάρια σέλερι
- 2 κλωνάρια μαϊντανό
- 2 μέτρια καρότα
- 2 μέτριες πατάτες
- αλάτι
- πιπέρι
Για τα λαχανικά
- 1 φλ. σπιτική μαγιονέζα
- 100 γραµ. αρακά βρασμένο
- 4 αγγουράκια πίκλες (ψιλοκομμένα)
- 2 κ.σ κάπαρη (ψιλοκομμένη)
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- αλάτι
- πιπέρι
- λίγο λεμόνι
Για το σερβίρισμα
- φύλλα μεσκλάν
- λίγο καρότο ζουλιέν
- φύτρες
Εκτέλεση
- Για το βραστό ψάρι με αθηναϊκή μαγιονέζα, βάζουμε σε κατσαρόλα τα κρεμμύδια χαραγμένα, το σέλερι, τον μαϊντανό, το ψάρι και αλατοπίπερο.
- Προσθέτουμε τις πατάτες καθαρισμένες, τα καρότα και συμπληρώνουμε νερό ίσα που να σκεπάζει το ψάρι. Αφήνουμε να πάρει βράση. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά χωρίς καπάκι για περίπου 25΄ μέχρι να ξεκολλάει η ράχη του ψαριού από το κόκαλο.
- Βγάζουμε με προσοχή το ψάρι σε πιατέλα να κρυώσει. Βγάζουμε τα καρότα και τις πατάτες.
- Κρατάμε το σέλερι στην άκρη κι αφού κρυώσει το ψιλοκόβουμε και το ρίχνουμε στην Αθηναϊκή.
- Ψιλοκόβουμε τα καρότα και τις πατάτες σε πολύ μικρά καρέ.
- Αφού κρυώσει καλά το ψάρι το καθαρίζουμε πολύ προσεκτικά και κρατάμε όλο το ψαχνό σε μια μπασίνα.
- Προσθέτουμε την κάπαρη, το αγγουράκι τουρσί, τον αρακά, το σέλερι, τη μαγιονέζα, τον άνηθο, τον μαϊντανό τις πατάτες και τα καρότα.
- Με μια κουτάλα ανακατεύουμε όλα τα υλικά όπως την πατατοσαλάτα.
- Κλασικά δίνουμε σχήμα ψαριού στο καθαρισμένο ψάρι και γαρνίρουμε με καρότα αρακά κλπ.
- Για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα προσθέτουμε φύλλα μεσκλάν σε πιατέλα και με τσέρκι 10 εκ. δίνουμε σχήμα στην Αθηναϊκή μαγιονέζα όπως στο ταρτάρ. Ξεφορμάρουμε με προσοχή και γαρνίρουμε με φύτρες και ψιλοκομμένο καρότο.