Λαχταριστό ορεκτικό με πλούσια γεύση
Για τη ζύμη της βάση
– 5 κουταλιές της σούπας βούτυρο παγωμένο κομμένο σε κύβους
– 1 1/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 1/3 φλιτζανιού κρύο νερό
Για τη γέμιση
– 18 λεπτά σπαράγγια
– 4 αυγά χτυπημένα
– 1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
– 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος με 15 % λιπαρά
– 1/2 κιλό μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε φέτες
– Αλάτι και μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη ζύμη της βάση
1. Ξεκινήστε κάνοντας τη ζύμη. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι και το βούτυρο. Στη συνέχεια το τρίβετε με τα δάχτυλα σας μέχρι να γίνει το μείγμα ψίχουλα, προσθέστε αρκετό κρύο νερό και ζυμώνετε το μείγμα πολύ καλά. Τυλίξτε με πλαστική μεμβράνη τη ζύμη και αποθηκεύετε στο ψυγείο για 10 με 15 λεπτά.
Για τη γέμιση
2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγετε σε φύλλο λεπτό φύλλο ίσης διαμέτρου με την ταρτιέρα ή το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε. Βάζετε το φύλλο της ζύμης στην ταρτιέρα αφαιρώντας περιμετρικά τη ζύμη που περισσεύει με ένα μαχαιράκι. Ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά.
3. Ενώ η ζύμη ψήνεται, ξεπλένετε τα σπαράγγια και τα κόβετε στη μέση. Χτυπάμε τα αυγά μαζί με το τυρί και την κρέμα γάλακτος, πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι.
4. Ρίξτε το μείγμα των αυγών μέσα στη τάρτα και συνεχίστε προσθέτοντας τα σπαράγγια και τα μανιτάρια ψιλοκομμένα σε φέτες. και ψήνετε για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.