Σεφ και λάτρεις του φαγητού βγαίνουν στη φύση και ασχολούνται με την υπαίθρια μαγειρική φτιάχνοντας πεντανόστιμες συνταγές πάνω σε φωτιά και αποκλειστικά σε φυσικό περιβάλλον.
Πολλές τάσεις, όπως και στη μαγειρική, ξεκινάνε πλέον από τα social media, τα οποία έχουν καταφέρει να έχουν μεγάλη δυναμική αποκτώντας φανατικό κοινό.
Μια από τις τελευταίες τάσεις, στο γαστρονομικό σκηνικό, που άνθησε τα χρόνια της καραντίνας, στο εξωτερικό, είναι το μαγείρεμα στη φύση, δηλαδή η υπαίθρια μαγειρική. Εδώ και πολλές δεκαετίες, οι Αμερικανοί, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, λατρεύουν να κάνουν barbecue, ενώ οι βόρειοι Ευρωπαίοι αγαπούν να περνούν χρόνο στη φύση, να στήνουν σκηνές σε εξωτερικούς χώρους και να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα υλικά για ένα γρήγορο πικ-νικ.
Τι είναι η υπαίθρια μαγειρική που έχει γίνει viral στο Διαδίκτυο
Η υπαίθρια μαγειρική κέρδισε τους χρήστες του Διαδικτύου κατά τη διάρκεια του Covid-19, όπου σεφ, αλλά και άνθρωποι που προτιμούν να περνούν χρόνο στη φύση, ετοίμαζαν λαχταριστές συνταγές σε ένα φυσικό περιβάλλον, με το γύρω τοπίο να κάνει πιο δυνατή την εικόνα.
Ψημένο κρέας, ζυμωτό ψωμί γεμισμένο με λουκάνικα και τυριά, χειροποίητες εύκολες σος αλλά και ψητές πατάτες είναι μόνο μερικές από τις συνταγές που ετοιμάζουν με δεξιοτεχνία οι υπαίθριοι μάγειρες, ενώ στο κάδρο των φωτογραφιών και των βίντεο πρωταγωνιστούν τα ποτάμια και τα υπέροχα δάση.
Το μαγείρεμα στο δάσος είναι μια μέθοδος μαγειρέματος που δεν χρειάζεται τη χρήση πολλών μαγειρικών εργαλείων, με τα κοφτερά μαχαίρια να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ορισμένες παραλλαγές του μαγειρέματος επιτρέπουν τη χρήση της κατσαρόλας, ενώ από προϊόντα τα κρέατα που θα μπουν στη φωτιά θα αναμειχθούν με πολλά μπαχαρικά.
Το όλο αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό, καθώς το μαγείρεμα γίνεται αποκλειστικά στη φύση, όπου το φυσικό φως, τα τρεχούμενα νερά και τα πανέμορφα πράσινα δάση συνθέτουν το τέλειο σκηνικό. Σίγουρα, η υπαίθρια μαγειρική δεν απευθύνεται στον καθέναν – πέρα από το να ανάβετε φωτιά, με προσοχή, στη φύση, χρειάζεται να ξέρετε να ψήνετε σωστά και να έχετε μαζί σας τα κατάλληλα εργαλεία και τα απαραίτητα προϊόντα.
Κάνοντας ένα scroll στο Instagram, θα βρείτε αρκετούς λογαριασμούς με σεφ και food lovers που έχουν εντάξει την υπαίθρια μαγειρική στην καθημερινότητά τους και προτείνουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, πιο κοντά στη φύση.
Francis Mallmann: Ο διάσημος σεφ που θεωρείται ο «βασιλιάς της υπαίθριας μαγειρικής»
Ο Francis Mallmann είναι από τους διασημότερους σεφ που ειδικεύονται στην αργεντίνικη κουζίνα και ιδιαίτερα στην κουζίνα της Παταγονίας, με έμφαση σε διάφορους τρόπους ψησίματος. Ο ίδιος έχει πάρει μέρος σε τηλεοπτικές εκπομπές, μεταξύ άλλων στο Chef’s Table, στο Netflix, έχει γράψει βιβλία μαγειρικής και έχει εκφράσει την αγάπη του για τη γαλλική κουζίνα σε κορυφαία εστιατόρια του κόσμου – μεταξύ άλλων, τα πιάτα του έχουν γευτεί οι Άντονι Μπουρντέν και Ντέιβιντ Μπέκαμ.
Μέχρι που ο Αργεντινός σεφ αποφάσισε να φέρει στο προσκήνιο την κουζίνα της χώρας του και να δώσει έμφαση ετοιμάζοντας συνταγές με κρέας ψημένο μέσα σε λάκκους φωτιάς. Εν τω μεταξύ, ο διάσημος σεφ οργανώνει στην Παταγονία μαθήματα μαγειρικής, έξι ημερών, όπου το αντίτυπο είναι υψηλό αλλά είναι μια βιωματική εμπειρία, με τους μαθητές – επισκέπτες να μαθαίνουν όλα τα μυστικά της υπαίθριας μαγειρικής και να γίνονται εξπέρ στο ψήσιμο αποκλειστικά της φωτιάς.
The mysterious chef: Ο μυστηριώδες (υπαίθριος) σεφ που συνάντησε ο Γκόρντον Ράμσεϊ
Ντυμένος στα μαύρα, με μια μάσκα που κρύβει το πρόσωπο του, ο χρήστης του Instagram με το όνομα «The mysterious chef» φτιάχνει λαχταριστές συνταγές αποκλειστικά στη φύση. Από hot-dog με καραμελωμένα κρεμμύδια, pasta carbonara, σάντουιτς με χειροποίητο ψωμάκι με κρέας μέχρι ψάρι, όλα γίνονται στη φωτιά σε ένα φυσικό τοπίο με ποτάμι.
Ο Mysterious chef χρησιμοποιεί ποικιλία μπαχαρικών, φτιάχνει νόστιμα συνοδευτικά και όλα ετοιμάζονται στα ξύλινα μπολάκια μέχρι να μπουν στα μαγειρικά σκεύη όπου θα ψηθούν στη φωτιά. Έχει πάνω από 700.000 ακολούθους, έχει γράψει βιβλίο μαγειρικής, ενώ ο Γκόρντον Ράμσεϊ τον έχει εντοπίσει και έχουν κάνει μαζί γύρισμα για μια από τις επόμενες εκπομπές του.
Τόσο τα πιάτα που φτιάχνει, σε συνδυασμό με τα φυσικό περιβάλλον, τραβούν την προσοχή, ανυπομονώντας για το επόμενο πιάτο που θα ετοιμάσει. Από την παρέα του δεν λείπει ο αγαπημένος του σκύλος. Ο Mysterious chef ασχολείται με την υπαίθρια μαγειρική όλες τις εποχές του χρόνου, με τα χορταστικά σάντουιτς με λιπαρό κρέας και δροσερή avocado σαλάτα να γίνονται πιο θελκτικά όταν το τοπίο τριγύρω είναι χιονισμένο.
Men with the pot: Έκαναν το χόμπι τους με την υπαίθρια μαγειρική επάγγελμα
Δύο Πολωνοί φίλοι το 2019 -ο Slawek Kalkraut και ο Kris Szymanski- ξεκίνησαν ένα διασκεδαστικό χόμπι που αργότερα θα γινόταν «φαινόμενο» στα social, και δεν ήταν άλλο από την υπαίθρια μαγειρική.
Οι δύο φίλοι έχουν πάνω από ενάμισι εκατομμύριο ακολούθους μόνο στο Instagram, εργάζονταν σε ξενοδοχείο στη Βόρεια Ιρλανδία και στον ελεύθερο χρόνο τους πήγαιναν στο δάσος για κυνήγι, ψάρεμα και άναβαν φωτιά να ψήσουν. Η κοινή τους αγάπη για την ύπαιθρο τους έκανε να ασχοληθούν με όλα αυτά και από το 2020 έχει γίνει το επάγγελμά τους.
Μέσα από τον εντυπωσιακό τους λογαριασμό στο Instagram, οι «Men with the pot» ανεβάζουν φωτογραφίες και βίντεο με την προετοιμασία των γευμάτων τους, τα οποία φτιάχνονται όλα αποκλειστικά στην ύπαιθρο. Ζυμωτό ψωμί, σάντουιτς με καλοψημένο κρέας, ντόνατς, αλμυρά ρολάκια, πιτάκια με κρέας είναι μόνο μερικές από τις συνταγές που θα βρείτε στη σελίδα τους. Όλα ετοιμάζονται με συγκεκριμένα μαγειρικά σκεύη, ενώ ψήνονται σε υπαίθρια φωτιά δίπλα σε όμορφα μέρη της εξοχής.
Ούτε οι δύο φίλοι, οι «Men with the pot», δεν έχουν περάσει απαρατήρητοι από τον έμπειρο σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ, ο οποίος ξέρει πως η υπαίθρια μαγειρική είναι μια φρέσκια τάση που κερδίζει όλο και περισσότερο κόσμο, που πλέον έχει την ανάγκη να περνάει χρόνο στη φύση.
Over the fire: Ένα ντοκιμαντέρ του συνέστησε την υπαίθρια μαγειρική
Ο Derek Wolf, γνωστός ως «Οver the fire», με πάνω από 2 εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram, αγάπησε την υπαίθρια μαγειρική όταν είδε ένα ντοκιμαντέρ, ενώ καθόταν στον καναπέ του. Οι δυνατές εικόνες με νόστιμα φαγητά φτιαγμένα στη φωτιά, δίπλα στη φύση, ήταν αυτό που τον κινητοποίησε για να δοκιμάσει τις δικές του δυνατότητες. Όπως ο ίδιος αναφέρει στην ιστοσελίδα του, η μαγειρική με τη φωτιά ήταν «έρωτας με την πρώτη ματιά».
Πιάτα με κρέας και αυγά, θαλασσινά, ρολά μπριζόλας, Mc rib burger, φτερούγες κοτόπουλο, όλα ετοιμάζονται και ψήνονται στη φωτιά, ενώ δεν λείπουν τα νόστιμα συνοδευτικά, που γίνονται με απλά υλικά και ποικιλία από μπαχάρια.
Πολλές φορές ο Derek Wolf επιλέγει να ψήσει τα κρέατά του κατευθείαν πάνω στη φωτιά και όχι σε κάποιος μαγειρικό σκεύος.
Πηγή