Η κλασική συνταγή για το χριστουγεννιάτικο γλυκό
– 4 ποτήρια βούτυρο γάλακτος κατά προτίμηση ανάμεικτο πρόβειο και γίδινο ή 2 ποτήρια του νερού καλής ποιότητας βιολογικό ελαιόλαδο
– 2 κρόκοι αυγών
– 12 κουταλιές ζάχαρη άχνη
– 2 βανίλιες
– 1 ποτήρι του κρασιού νερό με διαλυμένο μέσα 1 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
– ½ ποτήρι του κρασιού κονιάκ
– 2 πακέτα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 800 γραμμάρια αμύγδαλα όπως προτιμάτε ή ξεφλουδισμένα ή με τη φλούδα τους
– 2-2 ½ κιλά ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
1. Βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι το μείγμα να γίνει μια πολύ αφράτη και άσπρη κρέμα (για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να χτυπάμε για 20 με 30 λεπτά). Προσθέτουμε την αμμωνία και το κονιάκ και συνεχίζουμε το χτύπημα.
2. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ ώστε να είναι μέτρια και ρίχνουμε σταδιακά και σιγά-σιγά το 1 κιλό αλεύρι μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
3. Τέλος, ρίχνουμε τα αμύγδαλα (τα οποία τα έχουμε ψήσε για 5 λεπτά σε μέτριο φούρνο και τα έχουμε χοντροκόψει στο μούλτι) συνεχίζοντας το χτύπημα.
Σταματάμε το χτύπημα.
4. Ελέγχουμε αν έχει σχηματιστεί μια κολλώδης μαλακή ζύμη που να πλάθεται, εάν όχι, προσθέτουμε σιγά- σιγά επιπλέον αλεύρι μέχρι να γίνει.
5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και στρώνουμε με λαδόκολλα τα ταψιά του φούρνου.
6. Κόβουμε με τα χέρια μας ποσότητα ζύμης και πλάθουμε τους κουραμπιέδες δίνοντάς τους το σχήμα που θέλουμε είτε στρογγυλούς είτε μισοφέγγαρα. Μπορούμε επίσης να τους δώσουμε σχήμα χρησιμοποιώντας κουπ πατ με χριστουγεννιάτικα σχέδια.
7. Μεταφέρουμε τους κουραμπιέδες και τους μοιράζουμε σε τέσσερις λαμαρίνες-ταψιά φούρνου. Βάζουμε τους κουραμπιέδες να ψηθούν στον προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά.
8. Αφού βγάλουμε τους κουραμπιέδες από το φούρνο, τους αφήνουμε να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν, τους πασπαλίζουμε με κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη.