Παραδοσιακή συνταγή από την Ιεράπετρα
Για τη ζύμη
– 800 γραμμάρια αλεύρι
– 300 γραμμάρια ζάχαρη
– 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
– 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
– 100 ml γάλα
– 3 αυγά
– 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
– 2 βανίλιες
Για τη γέμιση
– 800 γραμμάρια ανθότυρο
– 200 γραμμάρια ζάχαρη
– 1 αυγό για το άλειμα
– κανέλα για πασπάλισμα
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις. Ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το βούτυρο, το γάλα και τα αυγά και τα χτυπάμε για 3 λεπτά στη μεσαία ταχύτητα.
2. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το αλεύρι και τα ζυμώνουμε με το γάντζο του μίξερ για 10 λεπτά. Για τη γέμιση ανακατεύουμε σε μπολ όλα τα υλικά της γέμισης.
3. Πλάθουμε πιτάκια με διάμετρο 10 εκ., βάζουμε 1-2 κουταλιές από τη γέμιση και κλείνουμε σε μικρά ταρτάκια τσιμπώντας τα περιμετρικά. Αλείφουμε την επιφάνεια με το αυγό, πασπαλίζουμε με κανέλα και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.