Συνταγή με απλά και εύκολα βήματα
Για το προζύμι
– 4 φλιτζάνια αλεύρι από τα 2 κιλά της συνταγής μας
– 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
– 150 γραμμάρια ξερή μαγιά
– 3 φλιτζάνια χλιαρό γάλα
Για το τσουρέκι
– 2 κιλά σκληρό αλεύρι
– 10 αυγά
– 650 γραμμάρια ζάχαρη
– 2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
– 500 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
– 1 φακελάκι βανίλια
– 2 κουταλιές γλυκάνισο
– 1 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
– 2 κρόκους αυγών διαλυμένους σε λίγο νερό
– αμυγδαλόψιχα σε λεπτά κομμάτια
Εκτέλεση
Για το προζύμι
1. Μέσα σε χλιαρό γάλα διαλύουμε τη μαγιά, την ρίχνουμε μέσα σε ένα λεκανάκι και προσθέτουμε αλάτι και μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη. Προσθέτουμε 4 φλιτζάνια αλεύρι (από τα 2 κιλά αλεύρι της συνταγής μας) και αναμιγνύουμε καλά.
2. Φροντίζουμε να τοποθετήσουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος σκεπασμένο με μια πετσέτα για να ξεκουραστεί. Περιμένουμε μέχρι η ζύμη για το τσουρέκι να κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια της.
Για τη συναρμολόγηση ζύμης – προζύμι
3. Σε ένα άλλο λεκανάκι βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το προσθέτουμε το προζύμι σε μια τρύπα που ανοίγουμε στη μέση.
4. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και το βούτυρο. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη βανίλια, το γλυκάνισο, και τη μαστίχα και ρίχνουμε το μείγμα στη λεκάνη με το αλεύρι και το προζύμι. Συνεχίζουμε ζυμώνοντας τη ζύμη για το τσουρέκι καλά μέχρι να γίνει ομοιογενείς και να ξεκολλάει εύκολα από την λεκάνη.
5. Αφού ολοκληρωθεί το ζύμωμα σκεπάζουμε την ζύμη για το τσουρέκι με μια πετσέτα και την αφήνουμε για μερικές ώρες σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει (είναι έτοιμο μόλις γίνει περίπου η διπλάσια σε όγκο.
6. Αφού φουσκώσει την πλάθουμε στο επιθυμητό σχήμα που θέλουμε να δώσουμε στο τσουρέκι και την τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί αφήνοντας το ταψί για μια με δύο ώρες να φουσκώσει (σκεπάζουμε με πετσέτα ή λαδόχαρτο).
7. Σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς τοποθετούμε το ταψί αφού αλείψουμε το τσουρέκι με τους χτυπημένους κρόκους αυγού και το πασπαλίσουμε με την αμυγδαλόψιχα. Το τσουρέκι μας θα είναι έτοιμο σε 35-45 λεπτά.