Τετάρτη , 26 Φεβρουάριος 2025

Wine Trophy: Wine experts δοκιμάζουν 947 ελληνικά κρασιά και 83 αποστάγματα για να αναδείξουν τα κορυφαία

Ενας θεσμός στο χώρο του κρασιού που έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη της ποιότητάς του επώνυμου Ελληνικού οίνου. Το Thessaloniki Wine & Spirits Trophy ξεκίνησε.

Κάθε χρόνο τα κορυφαία ελληνικά κρασιά που ξεχωρίζουν, φέρουν στην ετικέτα τους τα συγκεκριμένα αυτοκόλλητα του διαγωνισμου, χρυσό, ασημένιο και μπρονζέ μετάλλιο, που αποδεικνύουν ότι πρόκειται για έναν τοπ οίνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ελληνικά κρασιά που θα αποσπάσουν το πολυπόθητο μετάλλιο

Στο τιμόνι του Διαγωνισμού, με την ιδιότητα του Προέδρου, βρίσκεται ο Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης. Η 25η διοργάνωση, που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη, αποτελείται από ένα εξαιρετικά απαιτητικό τριήμερο αξιολογήσεων από 30 συνολικά έμπειρους κριτές, μεταξύ των οποίων 18 Έλληνες και 12 από Αγγλία, Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία και Κύπρο, εκ των οποίων 3 Master Sommelier, 2 Master of Wine και 4 υποψήφιοι/ες Master of Wine.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των κριτών από το εξωτερικό, διακρίνονται οι

  • Roderick Smith MW, Πρόεδρος του Institute of Masters of Wine (MW) και
  • Ronan Sayburn MS, Διευθύνων Σύμβουλος του Court of Master Sommeliers

Από την Ελληνική πλευρά εκτός από τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη, Master of Wine (μεταξύ των 421 ανθρώπους στον κόσμο που κατέχουν αυτόν τον τίτλο), διακρίνουμε κορυφαίους εκπροσώπους από την Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων, 2 υποψήφιους/ες Master of Wine και την αφρόκρεμα στη γνώση αξιολόγησης στους οίνους και τα αποστάγματα. Την ομάδα των γευσιγνωστών κριτών, συμπληρώνουν 6 μαθητευόμενοι κριτές, δίχως να έχουν δικαίωμα βαθμολογίας. Με τον τρόπο αυτό ο Διαγωνισμός Θεσσαλονίκης λειτουργεί ως φυτώριο μελλοντικών wine experts.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα στατιστικά της φετινής διοργάνωσης, στο 25ο Thessaloniki Wine & Spirits Trophy συμμετέχουν ως δείγματα:

●947 κρασιά και
●83 αποστάγματα από
●243 οινοποιεία/αποσταγματοποιεία
●σημειώνοντας 8% αύξηση δειγμάτων σε σχέση με το 2024.

Στο διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης,

●6 επιτροπές κριτών θα δοκιμάσουν
●75 συνολικά σειρές οίνων/αποσταγμάτων
●σε 3 ημέρες (25, 26 και 27/2)
●με την πιο μεγάλη σειρά να συμπεριλαμβάνει 16 δείγματα

Wine experts δοκιμάζουν ελληνικά κρασιά σε «τυφλή» δοκιμή
Wine experts δοκιμάζουν ελληνικά κρασιά σε «τυφλή» δοκιμή

Η τελετή απονομής των μεταλλίων στις οινοποιίες και αποσταγματοποιίες όπου τα δείγματά τους έχουν αποσπάσει ανάλογη βαθμολογία, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Μαρτίου στο Ωδείο Αθηνών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον Κωνσταντίνο Σπηλιάδη το Greek Wine Industry Award

Όπως κάθε χρόνο, στην έναρξη της τελετής απονομής του Διαγωνισμού, θα προσφερθεί το βραβείο Greek Wine Industry Award εκ μέρους των Ελλήνων Οινοποιών σε προσωπικότητα που έχει συμβάλλει στη διάδοση της αξίας του Ελληνικού Οίνου στο εξωτερικό. Φέτος το βραβείο αυτό θα παραλάβει ο κ. Κωνσταντίνος Σπηλιάδης, ιδιοκτήτης, μεταξύ άλλων, των εστιατορίων “Milos” που θα συναντήσουμε στις κοσμοπολίτικες πόλεις του πλανήτη μας. Εξάλλου, ο κ. Σπηλιάδης, εκτός από το κρασί και την Ελληνική γαστρονομία γενικότερα, φροντίζει κυρίως για τη διάδοση της Ελληνικής Ιστορίας και του Πολιτισμού μας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η 25η διοργάνωση, που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη, αποτελείται από ένα εξαιρετικά απαιτητικό τριήμερο αξιολογήσεων από 30 συνολικά έμπειρους κριτές
Η 25η διοργάνωση, που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη, αποτελείται από ένα εξαιρετικά απαιτητικό τριήμερο αξιολογήσεων από 30 συνολικά έμπειρους κριτές

Ο διαγωνισμός γεννήθηκε και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1999 και σήμερα, στην 25η διοργάνωσή του πλέον, είναι ισχυρός όσο ποτέ, εφόσον απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των περισσότερων από τις ενεργές και σημαντικότερες οινοποιίες της χώρας, όπως επίσης και την υποστήριξη όλων των φορέων του κλάδου.

Επιπλέον, νέες οινοποιίες, γνωρίζοντας την αξία των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού, εμπιστεύονται την κρίση του προκειμένου, αφενός να λάβουν βαθμολογία αξιολόγησης των προϊόντων τους από διακεκριμένους κριτές, αφετέρου να λάβουν κάποιο από τα μετάλλια ή τις διακρίσεις του, γεγονός που ως είναι γνωστό, θα συντελέσει στην προβολή, τόσο του οίνου ή αποστάγματος που θα βραβευτεί, όσο και γενικότερα στη δημοσιότητα της οινοποιίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλλωστε, ο Διαγωνισμός Θεσσαλονίκης έχει αναδείξει σε όλη τη χρονική του πορεία αμέτρητες οινοποιίες, έχοντας λειτουργήσει ως κίνητρο για την ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων τους, αλλά και ως εφαλτήριο για την εμπορική τους πορεία.


Πηγή