Οι Γάλλοι το αγαπούν και ως συνοδευτικό σε άλλα πιάτα. Χορταίνει και ανακουφίζει.
Το πιάτο αυτό βασίζεται στην πλούσια γεύση, οπότε απαιτεί καλό μπέικον, λιπαρό τυρί, μοσχαρίσιο ζωμό. Είπαμε, χωριάτικο.
Για 6 άτομα:
- 20 γρ. βούτυρο
- 150 γρ. μπέικον, κομμένο κύβους
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 300 γρ. μακρύκοκκο ή καστανό ρύζι
- 2 λίτρα καυτός ζωμος
- 1 κλωνάρι μαϊντανός
- 1 κλωνάρι θυμάρι
- 1 κλωνάρι φραγκομαϊντανός
- 1 ματσάκι τσάιβ
- 80 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
Εκτέλεση:
- Σε ένα φαρδύ και βαθύ τηγάνι, ζεστάνετε το βούτυρο και σοτάρετε το μπέικον και το κρεμμύδι για 5’, μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέστε το ρύζι, ανακατεύοντας για 2-3’ να πάρει όλο λίπος. Προσθέστε τον ζωμό.
- Δέστε όλα τα βότανα σε ματσάκι και βάλτε τα στο τηγάνι. Αλατοπιπερώστε.
- Μαγειρέψτε για 15’, ή μέχρι να γίνει το ρύζι (το καστανό θέλει περισσότερη ώρα).
- Αφαιρέστε τα βότανα, ρίξτε την γραβιέρα ανακατεύοντας και σερβίρετε.
Από το βιβλίο France: The Cookbook, εκδ. Phaidon.
Πηγή