Κυριακή , 22 Δεκέμβριος 2024

Κοτόπιτα, εύκολη, γιορτινή

Μια υπέροχη πίτα, καθαρά Χριστουγεννιάτικη, που μπορεί εύκολα να γίνει με το κοτόπουλο που έμεινε από το τραπέζι σας.

Αν δεν έμεινε τίποτα, εφοδιαστείτε με κοτόπουλο βιολογικό, χωριάτικο.

Υλικά

  • 3 στήθη κοτόπουλο
  • 250 γραμμάρια μανιτάρια
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 3 κρεμμύδια
  • 1 κουταλιά σούπας αλεύρι διαλυμένο σε 1/2 ποτήρι γάλα
  • Λίγο τυρί τριμμένο (100 γραμμάρια)
  • 1 κουτάκι κρέμα γάλακτος
  • 3 φύλλα ζύμης για τάρτες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 κρόκο αυγού για γαρνίρισμα
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ανάψτε τον φούρνο στους 200 βαθμούς
  • Σε τηγάνι, με λίγο ελαιόλαδο, ροδίστε ξεχωριστά τα κομμένα κρεμμύδια και στη συνέχεια τα κομμένα μανιτάρια
  • Στο ίδιο τηγάνι ροδίστε το κοτόπουλο, σε μικρά κομμάτια
  • Ρίξτε στο κοτόπουλο το κρασί και ροδίστε, αφήστε να εξατμιστεί το κρασί
  • Σε μπολ διαλύστε το αλεύρι στο γάλα και ρίξτε το στο τηγάνι με το κοτόπουλο
  • Αφήστε να βράσει για λίγο, ώσπου να πήξει -Προσθέστε το τριμμένο τυρί, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και την κρέμα γάλακτος
  • Προσθέστε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια, ανακατέψτε, βράστε για 4-7 λεπτά, να φύγουν τα πολλά υγρά
  • Απλώστε τη ζύμη σε ταψάκι, ρίξτε από πάνω όλο το μείγμα, σκεπάστε με άλλο φύλλο ζύμης από πάνω
  • Κλείστε καλά τα πλαϊνά, με πινέλο απλώστε τον κρόκο αυγού στην επιφάνεια της τάρτας
  • Ανοίξτε μια τρυπούλα στη μέση της τάρτας και ψήστε για 30 λεπτά, ώσπου να ροδίσει πολύ καλά

Δείτε μια όμορφη συνήθεια: φύλλα από ζύμη για την διακόσμηση της κοτόπιτας.


Πηγή