Τετάρτη , 27 Νοέμβριος 2024

Μαρμελάδα βερίκοκο χωρίς ζάχαρη – iefimerida.gr

Τα βερίκοκα είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα που απολαμβάνουμε κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Η περίοδος συγκομιδής του νόστιμου καρπού είναι το καλοκαίρι, επομένως τώρα είναι η τέλεια στιγμή για να πειραματιστούμε με πληθώρα γλυκών συνταγών.

Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος να αξιοποιήσουμε τα βερίκοκα είναι με μία λαχταριστή συνταγή μαρμελάδας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εμείς βρήκαμε μία συνταγή για πεντανόστιμη μαρμελάδα βερίκοκο χωρίς ζάχαρη, για να την απολαύσετε χωρίς τύψεις όλο το καλοκαίρι. Ιδανική για το πρωινό μας, σε μια φέτα ψωμί με βούτυρο, ενώ παράλληλα αποτελεί μια υπέροχη προσθήκη σε ένα πιάτο τυριών και αλλαντικών, συνοδεία κρασιού.

Υλικά

  • 1 κιλό βερίκοκα (ζυγισμένα με το κουκούτσι)
  • 4 1/2 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 1/2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

    null

  • Πλένουμε καλά τα βερίκοκα, τα στεγνώνουμε και βγάζουμε το κουκούτσι τους. Δεν αφαιρούμε τη φλούδα γιατί η φλούδα περιέχει πηκτίνη που χρησιμεύει να πήξει η μαρμελάδα.
  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα βερίκοκα, το μέλι, το λεμόνι και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά (αν η κουζίνα φτάνει στο 9, γύρω στο 5-6).
  • Βράζουμε τη μαρμελάδα για 30-40 λεπτά μέχρι να πήξει.
  • Ανακατεύουμε το μίγμα συχνά με μία ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
  • Για να καταλάβουμε αν η μαρμελάδα έχει πήξει, βγάζουμε λίγη μαρμελάδα με ένα κουτάλι και τη βάζουμε σε ένα πιατάκι. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και χαράζουμε τη μαρμελάδα στη μέση με το δάχτυλό μας. Αν παραμείνει σταθερή χωρίς να ενωθεί ξανά, τότε είναι έτοιμη.
  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι με νερό που βράζει, βάζουμε για λίγα λεπτά το καπάκι από το βάζο που θα βάλουμε τη μαρμελάδα και το αφήνουμε να στεγνώσει.
  • Γεμίζουμε με την καυτή μαρμελάδα ένα καθαρό γυάλινο βάζο ως επάνω στο χείλος του, κουμπώνουμε το βάζο με το καπάκι και αναποδογυρίζουμε το βάζο.
  • Αφήνουμε το βάζο στην άκρη να κρυώσει εντελώς. Με αυτή τη διαδικασία δεν χρειάζεται να έχουμε αποστειρώσει πριν τα βάζα. Αν θέλουμε ακολουθούμε τη διαδικασία αποστείρωσης με βρασμό ή στον φούρνο.
  • Μετά το άνοιγμα διατηρείται στο ψυγείο.

Πηγή