Υλικά για 4 άτομα
- 24 μικρές, ωμές γαρίδες (ακαθάριστες)
- 2 κουταλιές μπράντι
- 1 μεγάλη, ώριμη ντομάτα τεμαχισμένη
- 2 καρότα σε ροδέλες
- 1 πράσο (ή 3 φρέσκα κρεμμυδάκια) σε ροδέλες
- 1 σκελίδα σκόρδο σε φετάκι
- 2 κλωνάρια σέλινο σε φετάκια
- 1 κοφτή κουταλιά βούτυρο + 1 κουταλιά λάδι
- 1 φλ. κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών
- 2 φλ. άσπρο, ξηρό κρασί
- αλάτι
- πιπέρι άσπρο
- φυλλαράκια βασιλικού για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
googletag.cmd.push(function() {googletag.display(“dfpAdSlot_Gevseis_450x50_text_ad”); })
Εκτέλεση
- Ξεφλουδίζετε όλες τις γαρίδες και κρατάτε το κέλυφος, τα κεφάλια και τις ουρές τους.
- Ύστερα, χαράζετε στην πλάτη τις μέτριες γαρίδες και με ένα μαχαιράκι αφαιρείτε τη μαύρη φλέβα που βρίσκεται κατά μήκος της (οι μικρές δεν χρειάζονται).
- Ψιλοκόβετε τις μικρές γαρίδες και κρατάτε τις μεγάλες/μέτριες ολόκληρες. Τις κρατάτε όλες σκεπασμένες.
- Αφαιρείτε τα «μουστάκια» από τα κεφάλια των γαρίδων.
- Λιώνετε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο με το λάδι, βάζετε μέσα τα κελύφη, τα κεφάλια και τις ουρές από τις γαρίδες, τα καρότα, το σέλινο, το πράσο ή τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και τα σοτάρετε όλα μέχρι να μαραθούν καλά τα λαχανικά.
- Ρίχνετε μέσα το κρασί και όταν κοχλάσει προσθέτετε 8 φλιτζάνια νερό. Αφήνετε να κοχλάσουν, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε το μίγμα για 30 λεπτά.
- Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χτυπάτε τμηματικά το μίγμα στο μπλέντερ ή το πολυμίξερ, για να ψιλοκόψετε όσο καλύτερα γίνεται.
- Ύστερα, περνάτε το μίγμα από ψιλό σουρωτήρι, πιέζοντας με το πίσω μέρος μιας κουτάλας να βγει όλος ο ζωμός τους.
- Επιστρέφετε την κατσαρόλα στη φωτιά, βάζετε μέσα τον ζωμό και τον ξαναβράζετε με την κρέμα γάλακτος και το μπράντι.
- Όταν κοχλάσει, ρίχνετε μέσα τις γαρίδες, αλάτι και πιπέρι. Τις βράζετε για 4-5 λεπτά και ύστερα ξεχωρίζετε και βγάζετε από μέσα τις ολόκληρες γαρίδες.
- Ελέγχετε το αλατοπίπερο και σερβίρετε τη σούπα γαρνίροντάς την με τις ολόκληρες γαρίδες και, αν θέλετε, με φυλλαράκια βασιλικού.
Source link