Τετάρτη , 27 Νοέμβριος 2024

Συνταγή για ριζότο με λεμόνι- Ναπολιτάνικη, με φίνο άρωμα

Μια διαφορετική συνταγή για να αξιοποιήσετε τα λεμόνια

Στον
ιταλικό νότο, όπως κι εμείς εδώ στην
Ελλάδα, έχουν πολλά λεμόνια και που τα
κάνουν σάλτσες και τα βάζουν μέσα στο
ριζότο.

Από τα πιο γνωστά πιάτα στη Νάπολη είναι το ριζότο με λεμόνι που σερβίρεται με μπόλικο φρέσκο πιπέρι και τρώγεται μέχρι την τελευταία του μπουκιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το
ριζότο θέλει συγκεκριμένη τεχνική για
να πετύχει και να σου δώσει βελούδινο
αποτέλεσμα με τα υλικά να έχουν δέσει
τέλεια μεταξύ τους. Πριν περάσουμε στη
συνταγή συγκεντρώσαμε τα μυστικά για
να φτιάξετε απίθανο ριζότο.

Μυστικά για τέλειο ριζότο

-Το ρύζι παίζει το σημαντικότερο ρόλο για να πετύχει το ριζότο και να έχει τη βελούδινη υφή του. Η πιο γνωστή επιλογή σε ρύζι είναι το αρμπόριο, θα το βρείτε σε όλα τα σούπερ-μάρκετ, ενώ από ελληνικές ποικιλίες επιλέξτε να κάνετε ριζότο με Καρολίνα ή νυχάκι.

-Για να ετοιμάσουμε ριζότο δεν ξεπλένουμε ποτέ το ρύζι.

-Σβήνουμε πάντα με κρασί.

-Μόλις απορροφηθεί ο ζωμός ρίχνουμε αμέσως την επόμενη κουταλιά ζωμού ανακατεύοντας πολύ καλά.

-Πρέπει ο ζωμός να είναι ζεστός και όχι κρύος γιατί σταματάει το βράσιμο με το κρύο νερό.

Υλικά συνταγής για ναπολιτάνικο ριζότο

  • 300γρ ρύζι για ριζότο (ιδανικά αρμπόριο)
  • 1 λεμόνι -ξύσμα και τον χυμό του
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου
  • 180 ml λευκό κρασί
  • 120γρ παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • λίγο αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • φύλλα βασιλικού

Εκτέλεση συνταγής για ριζότο λεμόνι

  • Ξεκινάμε φτιάχνοντας τον ζωμό κοτόπουλου.
  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Μόλις κάψει προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σοτάροντας για 2-3 λεπτά.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε και το ρύζι σοτάροντας για άλλα 3 λεπτά μέχρι να γυαλίσει.
  • Έπειτα ρίχνουμε το λευκό κρασί και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να εξατμιστεί εντελώς το κρασί.
  • Σιγά- σιγά αρχίζουμε να ρίχνουμε το ζωμό ανακατεύοντας καλά και μόλις πίνει τα υγρά ρίχνουμε ξανά το ζωμό.
  • Μόλις το ριζότο είναι έτοιμο κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Μετά ρίχνουμε την παρμεζάνα, λίγο αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Διακοσμούμαι με τον βασιλικό και το ξύσμα λεμονιού.

Πηγή