Τα superfoods έχουν έρθει δυναμικά στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια και με διάφορους τρόπους εντάσονται στα καθημερινά διαιτολόγια.
Πρόκειται για «τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που είτε έχουν μεγάλη ποσότητα ενός θρεπτικού συστατικού είτε αποτελούν καλή πηγή πολλών (θρεπτικών συστατικών)», υποστηρίζει η διαιτολόγος Caroline Thomason στην USA TODAY.
«Για παράδειγμα, ένα τρόφιμο που είναι ανώτερη πηγή ωμέγα-3 μπορεί να χαρακτηριστεί υπερτροφή, αν είναι δύσκολο να βρεθεί αυτή η πηγή σε άλλα τρόφιμα».
Ενας συγκεκριμένος κατάλογος υπερτροφών δεν υπάρχει, καθώς η υπερτροφή ορίζεται όπως αναλύθηκε παραπάνω, ωστόσο η Caroline Thomason ξεχωρίζει 10 τέτοιες τροφές, όπως το ψωμί ολικής άλεσης σημειώνοντας το συστατικό εκείνο που τις κάνει να ξεχωρίζουν.

10 είδη υπερτροφών που μπορεί κανείς να εντάξει εύκολα στην καθημερινή διατροφή
- Ελαιόλαδο: Βιταμίνη Ε και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα
- Μούρα: Φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά
- Όσπρια, όπως τα ρεβίθια και τα μαύρα φασόλια: φυτικές ίνες και πρωτεΐνες
- Σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το λάχανο: φυτικές ίνες και βιταμίνες
- Προϊόντα ολικής άλεσης όπως το κριθάρι, το καστανό ρύζι και η κινόα: Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα
- Ξηροί καρποί: Πρωτεΐνη και μονοακόρεστα λιπαρά
- Φυλλώδη λαχανικά: Βιταμίνη Α, βιταμίνη C, ασβέστιο και φυτικές ίνες
- Ντομάτες: Βιταμίνη C και λυκοπένιο
- Ψάρια: Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
- Γιαούρτι: ασβέστιο, πρωτεΐνες και προβιοτικά
Πηγή