Στη πλατεία Λιονταριών, στο Ηράκλειο Κρήτης, ένα ζαχαροπλαστείο σερβίρει αυθεντική μπουγάτσα από την Πόλη εδώ κι έναν αιώνα.
Η ιστορία του καφέ- ζαχαροπλαστείου ξεκινάει ακριβώς εκατό χρόνια πριν, όταν ο Αποστόλης Σαλκιντζής ήρθε πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία και ρίζωσε στην Κρήτη.
Σε ένα χώρο μόλις 12 τετραγωνικά κάθε πρωί έβγαζε από το φούρνο χειροποιήτη μπουγάτσα και τυρόπιτα. Ο ίδιος είχε μάθει από έναν τεχνίτη, στη Μικρά Ασία, πώς θα φτιάχνει την αυθεντική πολίτικη μπουγάτσα με κρέμα πασπαλισμένη με άχνη και κανέλα. Σιγά-σιγά ο Αποστόλης Σαλκιντζής βλέποντας πως στην Κρήτη φτιάχνουν δικά τους τυριά, όπως η μυζήθρα, έκανε πειραματισμούς για να δει πως θα είναι μέσα στη γέμιση.
Έτσι βγήκε το τρίτο προϊόν του μαγαζιού η κρητική μπουγάτσα με μυζήθρα (από μιτάτο), θυμαρίσιο μέλι και καρύδια.
Δείτε το ιστορικό ζαχαροπλαστείο και τη συνταγή για αυθεντική μπουγάτσα στο Bovary.gr.
Πηγή