Τρίτη , 5 Νοέμβριος 2024

Το μυστικό για την τέλεια πίτσα καπρέζε – Newsbeast

Η πίτσα είναι ένα γρήγορο, οικονομικό και σχετικά εύκολο φαγητό.

Οι γείτονες μας οι Ιταλοί, περηφανεύονται ότι μπορούν να φτιάξουν μια πίτσα «με τα πάντα», εννοώντας ακόμη και με τα πιο περίεργα υλικά.

Όντως, αν πας στην Ιταλία, θα δεις πίτσες με το πιο «κουφά» υλικά.

Εμείς θα φτιάξουμε μια κλασική μεσογειακή πίτσα, την λεγόμενη «καπρέζε».

Υλικά

400 γρ. έτοιμη ζύμη πίτσας

λίγο μπαλσάμικο

500 γρ. ντομάτες
1 κ.σ. βασιλικό, φρέσκο και λίγο ακόμη για το σερβίρισμα
2 κ.σ. ξίδι
50 γρ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ζάχαρη
100 γρ. μοτσαρέλα

Εκτέλεση

Η εκτέλεση της πίτσας γίνεται σε δυο φάσεις, όπως το κάνουν και οι ιταλοί ειδικοί της πίτσας, οι λεγόμενοι pizzaioli:

Κατά την πρώτη φάση, κόβουμε τις ντομάτες στα 4, ψιλοκόβουμε τον βασιλικό και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε στο μπολ το ξίδι, το λάδι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.

Μετά, αδειάζουμε όλα τα υλικά του μπολ σε ένα ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου δυο ώρες.

Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, περνάμε το μείγμα από ένα σουρωτήρι και κρατάμε τον χυμό ντομάτας σε ένα μπολ.

Αυτή θα χρησιμεύσει για την βάση της πίτσας, την σάλτσα μας.

Στη δεύτερη φάση, στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και απλώνουμε την έτοιμη ζύμη πίτσας.

Απλώνουμε ομοιόμορφα τη σάλτσα πάνω στη ζύμη της πίτσας ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια -αυτό είναι πολύ βασικό, να μην μείνει εκατοστό χωρίς την σάλτσα της ντομάτας.

Κόβουμε τη μοτσαρέλα σε κομμάτια και τα απλώνουμε πάνω από τη σάλτσα.

Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η ζύμη της πίτσας.

Βγάζουμε το ταψί και ρίχνουμε από πάνω μερικά φύλλα βασιλικού.

Το μυστικό (και μαζί την τελευταία πινελιά) για μια τέλεια καπρέζε, το αποκαλύπτουν οι Ιταλοί σεφ: Αφού έχουμε βγάλει την πίτσα από τον φούρνο, την πασπαλίζουμε με ξίδι μπαλσάμικο, ιδανικά το προερχόμενο από την Μόντενα, το οποίο αναδεικνύει τα μεσογειακά αρώματα και τις γεύσεις.

Κάτι τελευταίο αλλά σημαντικό αναφορικά με το ψήσιμο:

Να θυμάστε ότι αυτά που κάνουν τη διαφορά στην πίτσα είναι η πολύ δυνατή θερμοκρασία.

Αν δεν έχετε την ειδική πλάκα ψησίματος (που είναι το ιδανικό), βάλτε το φούρνο σας στην πιο δυνατή θερμοκρασία που έχει, πάντα στις αντιστάσεις πάνω-κάτω.

Μετά τοποθετήστε ένα ταψί αναποδογυρισμένο στην κάτω κάτω σχάρα του φούρνου κι αφήστε το να πυρώσει καλά και να δημιουργήσει την ατμόσφαιρα του παραδοσιακού ιταλικού ξυλόφουρνου.

Και μην ψήνετε ποτέ την πίτσα σας στον αέρα γιατί ο αέρας ψήνει γρήγορα και εξωτερικά την πίτσα, δίνοντας της γρήγορα χρώμα, χωρίς όμως να έχει ψηθεί σωστά.


Source link