Βρήκαμε μία λαχταριστή και πανεύκολη συνταγή για το καλύτερο σνακ του καλοκαιριού -τραγανά στικ μελιτζάνας.
Ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά που πρωταγωνιστεί σε πληθώρα νόστιμων καλοκαιρινών συνταγών είναι φυσικά η αγαπημένη όλων μελιτζάνα. Στην ελληνική γαστρονομία οι μελιτζάνες έχουν την τιμητική τους και συνηθίζουμε να τις απολαμβάνουμε σε πολλές εκδοχές.
Ωστόσο, υπάρχει ένας «κλασικός» μεζές ταβέρνας που γίνεται πάντα ανάρπαστος σε κάθε τραπέζι και αποτελεί ίσως την πιο δημοφιλή εκδοχή του αγαπημένου ζαρζαβατικού -ο λόγος για τις τηγανητές μελίτζάντες.
Εμείς βρήκαμε λοιπόν μία πεντανόστιμη συνταγή για τραγανά στικ μελιτζάνας με ελαφρύ πανάρισμα που γίνονται στον φούρνο χωρίς λάδι, αλλά μοιάζουν σαν τηγανητά!
Υλικά
- 3 μελιτζάνες
- 3 μέτρια αυγά
- 150 γρ αλεύρι γ.ο.χ
- 50-60 γρ τυρί γραβιέρα
- 100 γρ φρυγανιά
- 1 κτγ αλάτι
- 1/2 κτγ πάπρικα γλυκιά
- 1/2 κτγ σκόρδο σκόνη
- πιπέρι
Σως γιαουρτιού:
- 150 γρ γιαούρτι
- 2 κτσ μαγιονέζα
- 2 κτσ κέτσαπ
Εκτέλεση
- Κόβουμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε φέτες και στην συνέχεια σε μικρά μπαστουνάκια.
- Σε ένα πιάτο ρίχνουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- Σε ένα άλλο πιάτο προσθέτουμε την φρυγανιά, το αλάτι, την παπρικα, το σκόρδο σε σκόνη, το πιπέρι , την τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα.
- Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάμε με ένα πιρούνι τα αυγά και το αφήνουμε στην άκρη.
- Βουτάμε αρχικά τα στικς μελιτζάνας πρώτα στο αλεύρι ,τα τινάζουμε να φύγει το περίσσιο , έπειτα τα βουτάμε στο αυγό και στην συνέχεια μέσα στο μείγμα με την φρυγανιά.
- Τα πανάρουμε πολύ καλά και τα στρώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα το ένα δίπλα στο άλλο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 40-50 λεπτά στους 190 c.
- Για την σως γιαουρτιού ρίχνουμε το γιαούρτι, την μαγιονέζα, την κέτσαπ και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Τα πιο τραγανά και νόστιμα sticks μελιτζάνας χωρίς λάδια και τηγάνι.
Δείτε το βίντεο εκτέλεσης της συνταγής:
Πηγή