Δύο με τρία εκατομμύρια θανάτους ετησίως προλαμβάνει ο εμβολιασμός σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Παρά το γεγονός, όμως, ότι η εφαρμογή των εμβολίων θεωρείται η πιο επιτυχής παρέμβαση στον τομέα της Δημόσιας Υγείας τον 20ο αιώνα, υπολογίζεται ότι και σήμερα ένα στα πέντε παιδιά παγκόσμια δεν έχει εμβολιαστεί με τα συνιστώμενα εμβόλια.
«Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι τα εμβόλια αφορούν όλες τις ηλικίες, παιδιά, εφήβους και ενήλικες, ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Η βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης που αποτελεί κύριο στόχο, έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την άμεση προστασία του ατόμου, αλλά και την προστασία της κοινότητας» αναφέρει στο μήνυμά του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος.
Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο η χώρα μας τα τελευταία χρόνια δέχθηκε την μαζική εισροή προσφύγων και κατάφερε να αποτρέψει επιδημίες, παρά τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, με την εφαρμογή προσαρμοσμένου στις ανάγκες προγράμματος εμβολιασμού. Έγιναν περισσότερες από 110.000 δόσεις εμβολίων για περισσότερα από δέκα λοιμώδη νοσήματα.
«Το γεγονός αυτό από μόνο του αποτελεί απόδειξη της αποτελεσματικότητας και αναγκαιότητας των εμβολιασμών», σημειώνει ο κ. Μπασκόζος. Επίσης, αναφέρει πως με συντονισμένες προσπάθειες αυξήθηκε το ποσοστό εμβολιασμού για την εποχική γρίπη (2018-2019), ειδικά στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.
«Όμως, όπως και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και στην Ελλάδα εκδηλώθηκε επιδημία ιλαράς, η οποία αντιμετωπίστηκε με επιτυχία με όπλο τους εμβολιασμούς. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη συνεχούς επιτήρησης για «κενά» στους εμβολιασμούς και συνεχούς επιστημονικά τεκμηριωμένης ενημέρωσης για τα οφέλη από τους εμβολιασμούς», τονίζει ο γγ του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Υπογραμμίζει ότι «η σωστή πληροφόρηση μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στην διστακτικότητα, κυρίως των νεαρών γονέων, που επηρεάζονται από μύθους και εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με τα εμβόλια και αμφισβητούν την προσφορά τους. Η άγνοια, οι αστήρικτες επιστημονικές απόψεις και οι αντικοινωνικές συμπεριφορές, δεν μπορεί να αποτελούν κριτήρια κατά των εμβολιασμών. Η προώθηση των εμβολιασμών απαιτεί παγκόσμια συστράτευση».
«Ας προστατευτούμε όλοι μαζί. Τα εμβόλια σώζουν ζωές» είναι το φετινό μήνυμα της παγκόσμιας εβδομάδας εμβολιασμών, που στοχεύει στην ενημέρωση και την εντατικοποίηση της προσπάθειας για την αύξηση των εμβολιασμών που προστατεύουν από τα λοιμώδη νοσήματα και εκφράζει την κατεύθυνση που πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια για τους εμβολιασμούς. Το φετινό μήνυμα, καταλήγει ο κ. Μπασκόζος, «προτρέπει σε συλλογική προσπάθεια τονίζοντας ότι και κάθε άτομο χωριστά μπορεί να συμβάλει με τις δικές του δυνάμεις και γνώσεις στη “μάχη” για την διαφύλαξη του επιτεύγματος της πρόληψης των λοιμωδών νοσημάτων με τους εμβολιασμούς. Η πολιτεία θα συνεχίσει σε συνεργασία με τον ΠΟΥ αλλά και τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, να δίνει τη μάχη για σωστή πληροφόρηση και αύξηση της εμβολιαστικής συνείδησης».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) από το 2012 θεσμοθέτησε, κάθε χρόνο σε όλες τις χώρες, η τελευταία εβδομάδα του Απριλίου να είναι αφιερωμένη στους εμβολιασμούς. Κάθε χώρα διοργανώνει εκδηλώσεις, ώστε το μήνυμα της προσφοράς των εμβολίων να γίνει κτήμα όλων.
Τα κράτη μέλη αποδίδουν τιμή και σε όσους συμβάλλουν θετικά στην ενίσχυση με τους εμβολιασμούς της ατομικής και συλλογικής ανοσίας (επαγγελματίες υγείας, γονείς, επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων) αποδίδοντάς τους τον τίτλο «Ήρωες των εμβολίων» (Vaccine heroes).
Πηγή