Δευτέρα , 23 Δεκέμβριος 2024

Έρευνα καταρρίπτει άλλο ένα επιχείρημα κατά του παιδικού εμβολιασμού

Σε ένα κίνημα που τείνει να πάρει τη μορφή επιδημίας, κάποιοι γονείς αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους παραθέτοντας σενάρια και θεωρίες για τα κακά που προκαλεί υποτίθεται ο παιδικός εμβολιασμός.

Αρνούνται, για παράδειγμα, να κάνουν το εμβόλιο της ιλαράς, την ώρα που το ίδιο εμβόλιο έχει σώσει 17,1 εκατ. ζωές από το 2000, όπως μας λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ή λένε πως τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό στα παιδιά, ένα παράλογο επιχείρημα που κι αυτό ωστόσο αποδείχτηκε επιστημονικά άκυρο.

Οι αρνητές του παιδικού εμβολιασμού είχαν ένα τελευταίο προπύργιο, πως ο εμβολιασμός επιβαρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, κι έτσι τα εμβόλια κάνουν τελικά περισσότερο κακό παρά καλό. Και για κάποιους μάλιστα γονείς αυτό έμοιαζε κομματάκι λογικό ή ήταν τουλάχιστον μια καλή ανησυχία τους.

Μόνο που υπάρχουν κι εδώ αρκετά επιστημονικά δεδομένα (πολλά στην πραγματικότητα) που μας λένε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ένα επιχείρημα που έρχεται να ενισχύσει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση του αμερικανικού ιατρικού συλλόγου («Journal of the American Medical Association»).

Τι λέει απλά και περιεκτικά; Πως τα παιδιά που έχουν υποστεί εμβολιασμό σε τρυφερή ηλικία δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν (από άλλες παθήσεις) σε σχέση με τα πιτσιρίκια που δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Κάποιοι γονείς ανησυχούν πως τα πολλαπλά εμβόλια στην πρώτη παιδική ηλικία μπορούν να καταστρέψουν το ανοσοποιητικό σύστημά τους και να τα κάνουν πιο ευάλωτα σε μελλοντικές μολύνσεις», μας εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης Jason Glanz, «αυτή η νέα έρευνα υποδεικνύει πως η θεωρία της υπερφόρτωσης του ανοσοποιητικού συστήματος του νηπίου είναι πολύ απίθανη».

Οι ερευνητές μελέτησαν λίγο λιγότερα από 1.000 παιδιά ηλικίας 2-4 ετών για μια περίοδο 12 ετών και για νόσους που δεν καλύπτονταν μάλιστα από τα εμβόλια. Και δεν βρήκαν στατιστικά σημαντικές διαφοροποιήσεις στα ανοσοποιητικά τους συστήματα ώστε να υποθέσουν πως ο εμβολιασμός τα είχε επιβαρύνει.

Οι επιστήμονες καταλήγουν: «Ελπίζουμε αυτή η μελέτη να ρίξει λίγο φως στις ανησυχίες [των γονέων], βοηθώντας τους να καταλάβουν καλύτερα την ασφάλεια αλλά και τα οφέλη του παιδικού εμβολιασμού». Ενός εμβολιασμού που δεν προστατεύει μόνο τα δικά τους παιδιά, αλλά και τα άλλα παιδιά του κοσμάκη…

localStorage.clear();


Πηγή