Κυριακή , 22 Δεκέμβριος 2024

Έρευνα: Οι άνθρωποι με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχουν μικρότερη ποικιλία βακτηρίων στο έντερό τους

Οι άνθρωποι που πάσχουν από το ευρέως διαδεδομένο σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, έχουν μικρότερη βακτηριακή ποικιλία στο έντερό τους, σε σχέση με τους υγιείς, δείχνει μια νέα μελέτη επιστημόνων από τη Νότια Κορέα.

Είναι ίσως η πρώτη έρευνα, που βρίσκει μια τόσο σαφή συσχέτιση ανάμεσα στο εν λόγω σύνδρομο και στο μικροβίωμα του εντέρου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιουνγκ Οκ Σιμ του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κορέας στη Σεούλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Microbiology Spectrum» της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, μελέτησαν 576 ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και 487 υγιείς (η ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης).

Διαπιστώθηκε ότι η βακτηριακή κοινότητα στο έντερο των ασθενών ήταν λιγότερο ποικιλόμορφη, ενώ επιπροσθέτως η παρουσία 21 κοινών βακτηριακών ειδών διέφερε ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Σε αναζήτηση της αιτίας που προκαλεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου οι επιστήμονες

Φυσιολογικά στο ανθρώπινο έντερο ζουν περισσότερα από 10.000 είδη μικροοργανισμών. Η διαταραχή και συρρίκνωση της ποικιλότητας αυτού του μικροβιώματος στη γαστρεντερική οδό πιθανώς μπορεί να πυροδοτήσει το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τυπικά συμπτώματα του οποίου είναι η αίσθηση φουσκώματος, οι πόνοι στην κοιλιά, η διάρροια κ.α.

Οι Κορεάτες ερευνητές τόνισαν πάντως ότι ενώ απέδειξαν πως μια διαταραγμένη μικροβιακή κοινότητα στο έντερο σχετίζεται με το συγκεκριμένο σύνδρομο, δεν είναι εξίσου δεδομένο ότι το πρώτο (μικροβίωμα) αποτελεί την αιτία για το δεύτερο (σύνδρομο). Υπό συζήτηση παραμένει σε ποιό βαθμό και με ποιό τρόπο οι αλλαγές στους μικροοργανισμούς του εντέρου συμβάλλουν στην ανάπτυξη του συνδρόμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μολονότι το σύνδρομο αποτελεί μια πολύ κοινή διαταραχή παγκοσμίως, η παθογένεσή του παραμένει ουσιαστικά άγνωστη, ούτε υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια αποτελεσματική θεραπεία.


Πηγή