Παρασκευή , 3 Ιανουάριος 2025

Αλλεργία στα φιστίκια: Οι οδηγίες των ειδικών για πρόληψη στα παιδιά

Η εισαγωγή του φιστικιού στη διατροφή του παιδιού πρέπει να γίνεται πολύ νωρίς –ακόμη και από την ηλικία των τεσσάρων μηνών– προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες να αναπτυχθεί αλλεργία στον ξηρό καρπό.

Μελέτες δείχνουν πως όταν η έκθεση στο φιστίκι γίνεται αρκετά νωρίς ο κίνδυνος αλλεργίας μπορεί να μειωθεί έως και κατά 80%.

Στο πλαίσιο αυτό, το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα τις νέες οδηγίες του για την κατανάλωση φιστικιού στις μικρές ηλικίες.

Οι γονείς συχνά διστάζουν να δώσουν στα μικρά παιδιά φιστίκια και προϊόντα φιστικιού γενικότερα και οι ειδικοί μέχρι τώρα συνιστούσαν παραδοσιακά το παιδί να εκτίθεται για πρώτη φορά στον ξηρό καρπό από την ηλικία των τριών ετών και μετά.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες:

– Τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με άλλες αλλεργίες ή με σοβαρής μορφής έκζεμα θα πρέπει να καταναλώσουν για πρώτη φορά προϊόντα που περιέχουν φιστίκι σε ηλικία τεσσάρων έως έξι μηνών, υπό ιατρική παρακολούθηση

– Τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με ήπιας μορφής έκζεμα θα πρέπει να καταναλώσουν για πρώτη φορά προϊόντα που περιέχουν φιστίκι σε ηλικία έξι μηνών περίπου

– Τα παιδιά που δεν έχουν διαγνωστεί με έκζεμα ή άλλες αλλεργίες επιτρέπεται να εκτεθούν σε προϊόντα που περιέχουν φιστίκι ελεύθερα, σε όποια ηλικία επιθυμούν οι γονείς

Τα μικρά παιδιά δεν θα πρέπει να καταναλώνουν τα φιστίκια ολόκληρα, καθώς υπάρχει κίνδυνος πνιγμονής, επομένως οι γονείς θα πρέπει να προτιμούν τον ξηρό καρπό αλεσμένο ή πολτοποιημένο.

Σχολιάζοντας τις νέες οδηγίες, ο Δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Ινστιτούτου δήλωσε: «Αναμένουμε ότι η ευρεία εφαρμογή των οδηγιών από τους παροχείς υγείας θα αποτρέψει την εκδήλωση αλλεργίας στα φιστίκια σε πολλά επιρρεπή σε αυτήν παιδιά και εν τέλει θα μειώσει τη συχνότητα της αλλεργίας στα φιστίκια στις ΗΠΑ».

Ο Michael Walker, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιών και Κλινικής Ανοσολογίας, με τη σειρά του επισημαίνει ότι οι νέες οδηγίες βασίζονται σε αξιόπιστα ερευνητικά δεδομένα.

Διαβάστε επίσης:

Οι 4 πιο επικίνδυνες τροφικές αλλεργίες


Πηγή