Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025

Ατοπική Δερματίτιδα: Το «κλειδί», να απομακρυνθεί ο κύκλος εξάρσεων

Έναν στους έξι ανθρώπους και ένα στα τέσσερα παιδιά προσβάλλει η ατοπική δερματίτιδα, μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια, δυσκολεύοντας την καθημερινότητά τους και καθιστώντας τους ευάλωτους στα σχόλια αλλά και στην κοινωνική κριτική. Γενικότερα όσοι πάσχουν από την ατοπική δερματίτιδα, έχουν χαμηλή ποιότητα ζωής, ενώ το κλειδί σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι να απομακρυνθεί ο κύκλος εξάρσεων.

Η νόσος, μάλιστα, κατατάσσεται 2η στη λίστα με τα δερματολογικά νοσήματα, που επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, που παροσιάστηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, για τον έναν στους τρεις πάσχοντες η ατοπική δερματίτιδα έχει επίπτωση στην ερωτική του ζωή. Πάνω από το 50% των πασχόντων ανησυχεί για την επόμενη έξαρση και ρωτά τον γιατρό του με αγωνία για το θέμα. Οι επτά στους δέκα ασθενείς υφίστανται το “βάρος” της ψυχολογικής πίεσης της νόσου, έχοντας ενοχές, εξάντληση, απογοήτευση, δυσαρέσκεια, ανικανότητα…

Ειδικά στα παιδιά το έκζεμα παρουσιάζει μεγάλη αύξηση και το 30% από αυτά το έχει και μετά την ενηλικίωση. Ένα στα δύο παιδιά που νοσεί και έχει εμφανείς δερματικές βλάβες, με έντονη φαγούρα και διαταραγμένο ύπνο (μία στις πέντε νύχτες), υποφέρει από ευερεθιστότητα και κακή διάθεση. Στο 60% των περιπτώσεων επηρεάζεται η σχολική απόδοση. Επιπλέον τέσσερα στα δέκα παιδιά υφίστανται σχολικό εκφοβισμό εξαιτίας της ασθένειας.

Σύμφωνα με Έλληνες επιστήμονες πολλοί είναι οι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση της νόσου. Μεταξύ αυτών η ζωή σε αστικό περιβάλλον, η μείωση του θηλασμού, η υψηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση, οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες.

“Το αυγό, η σοκολάτα, το ψάρι, το πορτοκάλι, η ντομάτα, το σπανάκι κι αυτό που ονομάζω είδη περιπτέρου, κάνουν πιο συχνό το πρόβλημα” είπε ο καθηγητής δερματολογίας στο ΑΠΘ Δημήτρης Ιωαννίδης.

“Σήμερα γνωρίζουμε, πια, ότι πρόκειται για μια «έξυπνη» και πολυπαραγοντική νόσο, που εμφανίζεται όταν συνυπάρχει δυσλειτουργία του δερματικού φραγμού, ταυτόχρονα με δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον είναι σημαντικό ότι είναι μια χρόνια νόσος και οφείλουμε να την αντιμετωπίζουμε ανάλογα”.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες, που χρησιμοποιούν κορτιζόνη, αναφέρθηκε εκτενώς η Α. Κατσαρού-Κάτσαρη, καθηγήτρια δερματολογίας, υπεύθυνη παιδο-δερματολογικού Ττήματος στο Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός.

“Είναι θεραπεία πρώτης επιλογής, αλλά όχι κατάλληλη για μακροχρόνια χρήση. Στόχος, πλέον, της αντιμετώπισης της ατοπικής δερματίτιδας είναι όχι μόνο η βραχυπρόθεσμη πυροσβεστική αντιμετώπιση των εξάρσεων, αλλά η απομάκρυνση του κύκλου εξάρσεων που ταλαιπωρούν παιδιά και ενήλικες. 

Πέραν των στεροειδών υπάρχει και άλλη, νεότερη κατηγορία φαρμάκων που κυκλοφορεί διεθνώς”.

Οι ειδικοί κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου, τόνισαν ότι δεν χρειάζονται υστερίες από τους γονείς για πολύ συχνό πλύσιμο των παιδιών. Επιπλέον, συστήνουν μπάνιο όχι πάνω από μία φορά την ημέρα, με ήπια καθαριστικά (με όξινο και όχι οτδέτερο Ph) και να το διαλύουν πρώτα σε ένα λεκανάκι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, συχνά, παρατηρείται αυτό που οι γιατροί αποκαλούν “ατοπική παρέλαση”. Δηλαδή να συνυπάρχουν ατοπική δερματίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να έχει ο ασθενής την ατοπική δερματίτιδα σε “καταστολή”, για να μη γίνει αλλεργία.


Πηγή