Δευτέρα , 16 Δεκέμβριος 2024

Αϋπνίες: 8 απίθανοι λόγοι που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία της Ιατρικής του Ύπνου, οι Αμερικανοί είναι εξουθενωμένοι, καθώς το 35% των ενηλίκων υποφέρουν από σύντομα συμπτώματα αϋπνίας, ποσοστό 20% υποφέρουν από βραχυπρόθεσμη αϋπνία και 10% από χρόνια αϋπνία.

Οι αιτίες είναι πολλές και διαφορετικές, σύμφωνα με τη Judith Davidson, ερευνήτρια ύπνου και κλινική ψυχολόγο στο Queen’s University, στο Οντάριο του Καναδά.

«Η αϋπνία μπορεί να οφείλεται σε μια απώλεια, στα προβλήματα στη σχέση, το εργασιακό στγρες, σε ασθένεια ή πόνο. Στις αιτίες μπορεί να περιλαμβάνονται επίσης οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της αϋπνίας» σημειώνει η ερευνήτρια.

Η υπερβολική εξάρτηση από την τεχνολογία μπορεί επίσης να σας κρατά ξύπνιους: η έκθεση στο τεχνητό φως των τηλεοράσεων, των υπολογιστών και των τηλεφώνων πριν τον ύπνο ενισχύει την εγρήγορση και καταστέλλει την απελευθέρωση της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου.

Τα έντονα συναισθήματα και ο εμμηνορροϊκός κύκλος αποτελούν τέλος παράγοντες που δικαιολογούν γιατί οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από αϋπνία από ότι οι άνδρες. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Δείτε οκτώ παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο αϋπνίας:

Έχετε κατάθλιψη

Όπως συμβαίνει με την όρεξη, οι μεταβολές στη διάθεση μπορεί να φτάσουν στα άκρα. Μπορεί να διαπιστώσετε ξαφνικά ότι είστε κουρασμένοι και θέλετε να κοιμάστε όλη την ημέρα ή ότι δεν μπορείτε να κοιμηθείτε καθόλου. Μια συνηθισμένη εκδοχή στέρησης ύπνου είναι να ξυπνάτε συχνά στη μέση της νύχτας.

bed

Δεν χαλαρώνετε πριν τον ύπνο

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Αμερικανικού Ιδρύματος Ύπνου των ΗΠΑ, στο διάστημα της μίας ώρας που προηγείται του ύπνου, περίπου το 60% των ανθρώπων κάνει δουλειές του σπιτιού, το 37% φροντίζει τα παιδιά, το 36% κάνει δραστηριότητες με άλλα μέλη της οικογένειας, το 36% σερφάρει στο διαδίκτυο και το 21% κάνει πράγματα σχετικά με την εργασία του. Αυτό όμως δεν αφήνει περιθώρια χαλάρωσης, ώστε το σώμα να προετοιμαστεί για τον ύπνο.

Πάρτε τον χρόνο σας πριν τον ύπνο, διαβάστε ένα βιβλίο, κάντε ένα μπάνιο ή οτιδήποτε άλλο θα σας κάνει να νιώσετε πιο χαλαροί και θα σας προετοιμάσει για ένα ποιοτικό και ευχάριστο ύπνο.

pregnancy

Ορμονικές αλλαγές

Οι αλλαγές στα επίπεδα κάποιων ορμονών μπορεί να αποτελεί την αιτία της αϋπνίας σας. Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στον κακό ύπνο τις ημέρες της περιόδου λόγω του πόνου και των αλλαγών στη διάθεση.

Η εγκυμοσύνη αποτελεί επίσης γνωστή αιτία διαταραχών του ύπνου. Η αύξηση των επιπέδων της προγεστερόνης στον οργανισμό, μπορεί να σας ξυπνά συχνά για επισκέψεις στην τουαλέτα, ενώ το φούσκωμα της κοιλιάς θα σας δυσκολέψει στον ύπνο, ειδικά το τρίτο τρίμηνο.

Στην περιεμμηνόπαυση τέλος, δηλαδή το διάστημα που προηγείται της εμμηνόπαυσης, η πτώση των επιπέδων της προγεστερόνης και των οιστρογόνων, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως νυχτερινές εξάψεις και αϋπνία.

smoker

Καπνίζετε

Η νικοτίνη είναι διεγερτική και μπορεί να σας κρατά ξύπνιους για μεγαλύτερο διάστημα. Ειδικά αν καπνίζετε πριν τον ύπνο, είναι πιθανότερο να δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε.

dog

Κοιμάστε μέσα στη μέρα

Να είστε προσεκτικοί με το πόσο κοιμάστε μέσα στην ημέρα. Αν κοιμάστε μέχρι αργά ή κοιμάστε το μεσημέρι προς το απόγευμα, είναι αναμενόμενο να μη σας παίρνει ο ύπνος το βράδυ.

Εάν θέλετε οπωσδήποτε να κοιμηθείτε στη διάρκεια της ημέρας, προσπαθήστε ο ύπνος να μην ξεπερνάει τα 30 λεπτά.

Αποφεύγετε επίσης να σας παίρνει ο ύπνος στον καναπέ μπροστά από την τηλεόραση και προσπαθήστε να βρίσκεστε στο κρεβάτι την ώρα του ύπνου.

xupnitiri

Έχει απορρυθμιστεί το βιολογικό σας ρολόι

Το ξενύχτι το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου και ο ύπνος μέχρι το μεσημέρι το Σάββατο και την Κυριακή, είναι συχνά η ανταμοιβή για μια εβδομάδα σκληρής εργασίας. Έτσι όμως απορρυθμίζεται το βιολογικό ρολόι. Ακόμη και αν πάτε στο κρεβάτι νωρίς το βράδυ της Κυριακής, δεν θα σας πάρει εύκολα ο ύπνος και αυτό θα σας δυσκολέψει στην  εργασία σας τη Δευτέρα.

tech

Είστε εθισμένοι στην τεχνολογία

Θέλετε όλες τις νέες εφαρμογές που υπόσχονται να κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη, αυτό όμως απαιτεί τον χρόνο σας και την προσοχή σας. Μην μεταφέρετε τη δουλειά του γραφείου στο σπίτι και μην τσεκάρετε τα e-mail σας πριν τον ύπνο. Κρατώντας την τεχνολογία έξω από την κρεβατοκάμαρα, θα διαπιστώσετε ότι θα έχετε καλύτερο ύπνο.

coffee

Πίνετε πολύ καφέ

Μπορεί να νιώθετε ότι χρειάζεστε μεγαλύτερη ποσότητα καφέ για να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, αλλά η καφεΐνη μπορεί να σας στερήσει τον ύπνο. Αποφεύγετε τον καφέ ή το τσάι το απόγευμα και το βράδυ, καθώς επηρεάζουν τη φάση του βαθέως ύπνου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αισθάνεστε κουρασμένοι.

Πηγή: Reader’s digest

Διαβάστε επίσης:

Τα 2 προβλήματα στον ύπνο που προμηνύουν προβλήματα για τον εγκέφαλο

Αϋπνία ή κακός ύπνος; Πώς θα τα ξεχωρίσετε

Γιατί κοιμόμαστε λιγότερο όσο μεγαλώνουμε;


Πηγή