Αν μένεις και με άλλα άτομα στο ίδιο σπίτι ή αν το γραφείου σου στη δουλειά δεν είναι απομονωμένο από τους υπόλοιπους συναδέλφους σου, πιθανότατα αυτή την εποχή αισθάνεσαι πως σε ακολουθεί μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει. Μήπως είναι η σειρά σου να κολλήσεις την ίωση που κυκλοφορεί;
Και ενώ αναρρώνεις από τον πυρετό, το μπούκωμα και τον βήχα, όλο και κάποιος γύρω σου εμφανίζει τα ίδια συμπτώματα και εύλογα ανησυχείς αν πρόκειται να αρρωστήσεις και πάλι…
Τα καλά νέα είναι ότι είναι σχεδόν αδύνατο να κολλήσεις δεύτερη φορά την ίδια ίωση κι αυτό γιατί όταν ο οργανισμός σου εκτίθεται σε έναν ιό και καταφέρνει να τον καταπολεμήσει τότε αναπτύσσεις αντισώματα (δηλαδή ανοσία) απέναντι σε αυτόν. Έτσι, την επόμενη φορά που θα έρθεις σε επαφή με τον συγκεκριμένο ιό, για παράδειγμα επειδή ο συνάδελφός σου φταρνίστηκε, το ανοσοποιητικό σου δεν θα σε αφήσει να αρρωστήσεις ξανά.
Από την άλλη βέβαια δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις τι είδους ίωση έχει ο διπλανός σου, αφού υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί ιοί που προκαλούν κρυολόγημα και γρίπη. Αν έχεις την ατυχία ο σύντροφος ή ο συνάδελφός σου να έχει μολυνθεί από έναν ιό διαφορετικό από αυτόν που σε έκανε εσένα να αρρωστήσεις, τότε δυστυχώς δεν διαθέτεις τις κατάλληλες άμυνες για να προστατευτείς και μπορεί να εμφανίσεις και πάλι τα δυσάρεστα συμπτώματα.
Φρόντισε λοιπόν να τηρείς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ενάντια στις ιώσεις, κυρίως να πλένεις συχνά τα χέρια σου, να αποφεύγεις τις πολλές πολλές χειραψίες, να αερίζεις καλά το σπίτι και το γραφείο σου και φυσικά να τρως σωστά και να κοιμάσαι αρκετά για να είναι αρκετά δυνατό το ανοσοποιητικό σου ώστε να αντισταθεί στους ιούς.
Πηγή: health.com
Δες κι αυτό:
Πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα μετά από γρίπη ή κρυολόγημα;
Ιγμορίτιδα: Πώς θα την ξεχωρίσετε από το κρυολόγημα
Σας τριγυρνάει γρίπη ή κρυολόγημα; Τι πρέπει να πιείτε για να τονωθείτε
Πηγή