Σάββατο , 18 Ιανουάριος 2025

Γεμίζουν τα νοσοκομεία της χώρας: «Κρασάρουν» οι ΜΕΘ – Αυξάνονται μέρα με τη μέρα οι νεκροί από κορονοϊό

Με την Ελλάδα να μετρά ήδη 825 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, η επέλαση του SARS-coV-2 αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της στα νοσοκομεία της χώρας.

Ήδη οι συνθήκες είναι ασφυκτικές και η κατάσταση οριακή, με τους γιατρούς να φτάνουν στο τραγικό σημείο να επιλέγουν τους ασθενείς που θα βάλουν στις «κρασαρισμένες» Μονάδες όπως είπε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών του ΑΧΕΠΑ και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Θανάσης Σιούλης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας οι κενές κλίνες ΜΕΘ για γενικά περιστατικά στη χώρα είναι 168 και για τους ασθενείς με κορονοϊό 161.

Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.063 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 734 είναι κατειλημμένες και 329 κενές (ποσοστό 31%).

Άρχισαν να επιλέγουν ασθενείς τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Στο ΑΧΕΠΑ κόσμος στήθηκε σήμερα (10.11) στην ουρά για rapid test για τον κορονοϊό, ενώ μέσα στο νοσοκομείο οι 258 κλίνες ΜΕΘ είναι ήδη κατειλημμένες. Ελάχιστες ελεύθερες κλίνες υπάρχουν για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Open.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών του ΑΧΕΠΑ και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Θανάσης Σιούλης τόνισε:

«Η εικόνα που επικρατεί στην πόλη μας είναι τραγική. Πλέον το ΕΣΥ δοκιμάζεται. Είναι μια κρίσιμη μέρα σήμερα με τη γενική εφημερία του νοσοκομείου μας. Ξεκινάμε με 0 κλίνες ΜΕΘ και διαρκώς υπάρχουν συζητήσεις και ανασχεδιασμοί πού θα εξευρεθούν κλίνες για να μπορέσουν να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη.

Δυστυχώς είναι ανάλογη η εικόνα και στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Οι ΜΕΘ έχουν κρασάρει, έχουν γεμίσει, επομένως βρισκόμαστε σε αδιέξοδα. Αυτό το οποίο διαμηνύονταν προ ημερών, ότι τα νοσοκομεία της πόλης θα φτάσουν να αντιμετωπίσουν τραγικές εικόνες που ζήσαμε προ 8μήνου σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

«Θα φτάσετε σε σημείο να επιλέγετε ποιους θα διασωληνώσετε και ποιους όχι;» ρωτήθηκε για να απαντήσει: «Είμαστε πραγματικά σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση. Δεν υπάρχουν περιθώρια, αναγκαστικά πλέον θα πρέπει να γίνεται με πολύ αυστηρότερα κριτήρια η επιλογή από κάθε άποψη: ηλικιακά, βαρύτητα νοσημάτων κτλ διότι δεν υπάρχει χώρος, υπάρχει κορεσμός».

«Όλη η πόλη δοκιμάζεται με την απαγόρευση, αλλά σίγουρα αυτοί που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση είναι οι υγειονομικοί» τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, Δημήτρης Τσαλικάκης.

«Το σύστημα θα αντέξει με κάθε τρόπο, είτε δημιουργώντας τη χωρητικότητα που χρειάζεται αξιοποιώντας τις ιδιωτικές κλινικές, είτε μετασχηματίζοντας τις κλινικές μέσα στα ίδια τα νοσοκομεία. Η κατάσταση είναι δύσκολη και υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία. Το υγειονομικό σύστημα ζορίζεται» πρόσθεσε.

Όπως διευκρίνισε «είναι η έβδομη ημέρα που δεχόμαστε πίεση στα νοσοκομεία και συγκεκριμένα στο ΑΧΕΠΑ, στο Ιπποκράτειο και στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος της 4ης ΥΠΕ. Βρήκαμε θετικά κρούσματα και στο Θεαγένειο αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, σε δειγματοληπτικό έλεγχο που γίνεται συχνά. Ενώ έχουν γίνει και μεταφορές ασθενών από κλινικές των νοσοκομείων σε ιδιωτικά νοσοκομεία, προκειμένου να απελευθερωθούν κλίνες για COVID-19».

Αναφερόμενος στο δεύτερο κύμα πανδημίας, σε σχέση με το πρώτο κύμα την περασμένη άνοιξη, ο κ. Τσαλικάκης είπε: «Η σημερινή κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με το πρώτο κύμα. Αυτή τη στιγμή εμπλέκονται όλα τα νοσοκομεία και δυσκολεύονται, ενώ στο πρώτο κύμα, ήταν ένα- δύο νοσοκομεία. Ωστόσο, έχουμε τον σχεδιασμό μας και όταν βλέπουμε ότι το σύστημα ξεπερνάει κάποιες κόκκινες γραμμές, κάνουμε όποιες ενέργειας χρειάζεται. Παρακολουθούμε συνεχώς τις εισαγωγές και ενεργοποιείται το επόμενο σχέδιο».

Ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν θα βαρεθεί να κάνει συνεχώς έκκληση προς τους πολίτες, να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας. «Δεν ξεχνάμε να φοράμε μάσκα, να κρατάμε αποστάσεις και να πλένουμε τα χέρια μας», τόνισε.

Ρεκόρ θανάτων στις 9 Νοεμβρίου – Στους 41 οι νεκροί – Η κατάσταση τις τελευταίες μέρες

Κάθε μέρα μεγαλώνει η λίστα με τους νεκρούς από κορονοϊό στη χώρα μας. Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου

  • Κρούσματα: 2.448
  • Νεκροί: 14
  • Διασωληνωμένοι: 196
  • Βγήκαν από ΜΕΘ: 315

Σάββατο 7 Νοεμβρίου

  • Κρούσματα: 2.556
  • Νεκροί: 34
  • Διασωληνωμένοι: 207
  • Βγήκαν από ΜΕΘ: 315

Κυριακή 8 Νοεμβρίου

  • Κρούσματα: 1.914
  • Νεκροί: 35
  • Διασωληνωμένοι: 228
  • Βγήκαν από ΜΕΘ: 323

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου

  • Κρούσματα: 1.490
  • Νεκροί: 41
  • Διασωληνωμένοι: 239
  • Βγήκαν από ΜΕΘ: 329

ΜΕΘ: Πόσες λειτουργούν, πόσες είναι κενές

Το υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα τη διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ και ΜΕΘ-COVID συνολικά σε όλη τη χώρα με τα στοιχεία να δείχνουν ότι η κατάσταση είναι δύσκολη.

Σύμφωνα με αυτή οι κενές κλίνες ΜΕΘ για γενικά περιστατικά στη χώρα είναι 168 και για τους ασθενείς με κορονοϊό 161. Παρατίθενται και αναλυτικά στοιχεία και για τις απλές κλίνες κορονοϊού που είναι είναι διαθέσιμες ανά Υγειονομική Περιφέρεια.

Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.063 κλίνες ΜΕΘ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας. Από αυτές, 734 είναι κατειλημμένες και 329 κενές (ποσοστό 31%).

Αναλυτικά:

  • Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 643, οι 475 είναι κατειλημμένες και οι 168 κενές (ποσοστό 26%).
  • Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 420. Από αυτές, 259 είναι κατειλημμένες και 161 κενές (ποσοστό 38%).

Θεσσαλονίκη

  • Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής και Καβάλας) είναι σήμερα 124.
  • Από αυτές, 93 είναι κατειλημμένες και 31 κενές (ποσοστό 25%).

Αττική

  • Στα νοσοκομεία της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 168. Από αυτές, 112 είναι κατειλημμένες και 56 κενές (ποσοστό 33%).

Απλές κλίνες Covid στο σύνολο της χώρας

Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 4.452.

Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 2.059 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)

Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια

  • 1η ΥΠΕ (Αττικής): 442
  • 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 186
  • 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 398
  • 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 561
  • 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 189
  • 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 172
  • 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 24
  • Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 87

Νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς με COVID-19 ο «Άγιος Παύλος»

Το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί ως νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς με COVID-19 με απόφαση του υπουργείου Υγείας. Το νοσοκομείο έχει ήδη εκκενωθεί από τους άλλους ασθενείς, που είτε πήραν εξιτήριο, είτε μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικές κλινικές.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του νοσοκομείου Οδυσσέας Κατσάκας, το νοσοκομείο δεν θα εφημερεύει πλέον αλλά θα δέχεται 24 ώρες το 24ωρο ασθενείς με COVID-19 που χρήζουν νοσηλείας και οι οποίοι δεν μπορούν να νοσηλευτούν σε άλλα νοσοκομεία, λόγω πληρότητας.

Το νοσοκομείο Άγιος Παύλος διαθέτει συνολικά 93 κλίνες για ασθενείς με COVID-19, στη μία εκ των οποίων υπάρχει δυνατότητα να μπορεί ο νοσηλευόμενος να κάνει αιμοκάθαρση εφόσον είναι αιμοκαθαιρόμενος και 8 κλίνες ΜΕΘ. Προς το παρόν είναι κατειλημμένες οι 40 εκ των 93 κλινών και 7 εκ των 8 κλινών ΜΕΘ.

Το μοναδικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης το οποίο δεν νοσηλεύει ασθενείς με COVID-19 είναι το αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεαγένειο, το οποίο διαθέτει 8 κλίνες ΜΕΘ, στις οποίες νοσηλεύονται και ογκολογικοί αλλά και άλλοι ασθενείς, οι οποίοι δεν νοσούν από κορονοϊό. Οι ογκολογικοί ασθενείς που νοσούν από COVID-19 νοσηλεύονται σε άλλα νοσοκομεία.

Στο πλαίσιο της καλύτερης αξιοποίησης των κλινών των νοσοκομείων, ο ΕΟΔΥ έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο μεταφοράς ασθενών που δεν πάσχουν από COVID-19, σε άλλα νοσοκομεία.

Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εφαρμόζοντας το σχέδιο αυτό προχώρησαν είτε σε μεταφορά ασθενών που δεν έχουν COVID-19 σε άλλες κλινικές τους ή σε άλλα νοσοκομεία του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα.

Για παράδειγμα, το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου του ΕΟΔΥ ολοκλήρωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο τη μεταφορά ασθενών που δεν πάσχουν από κορονοϊό στο 424 και στο ΨΝΘ.

Στα νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος έχουν αυξηθεί οι κλίνες για ασθενείς με COVID-19 και οι ασθενείς που δεν έχουν κορονοϊό μεταφέρθηκαν σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου, όπου έχει μειωθεί ο αριθμός των νοσηλευομένων, και σε περίπτωση που οι κλίνες δεν θα επαρκούν προβλέπεται η μεταφορά της Ουρολογικής Κλινικής στο Γεννηματάς.


Πηγή