Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα επέμβαση στο εν τω βάθει φλεβικό σύστημα

Με επιτυχία στέφθηκε η χειρουργική επέμβαση σοβαρού προβλήματος του εν τω βάθει φλεβικού συστήματος σε νεαρό ασθενή που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο ΙΑΣΩ General, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην Αγγειοχειρουργική, στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία αγγειακή επέμβαση στο εν τω βάθει φλεβικό σύστημα των κάτω άκρων, για την αποκατάσταση χρόνιας αποφρακτικής βλάβης μηριαίων και λαγονίων φλεβών. Η επέμβαση έγινε από τον αγγειοχειρουργό Νικόλαο Τσεκούρα, Διδάκτωρ του Παν/μίου των Αθηνών, Διευθυντή της Γ’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του ΙΑΣΩ General και την ομάδα του.

Ο σχεδιασμός της επέμβασης έγινε σε συνεργασία με το Jobst Vascular Institute και το Πανεπιστήμιο του Michigan των Ηνωμένων Πολιτειών, με την πολύτιμη συνδρομή του Dr. Anthony James Comerota, Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Michigan. Το Πανεπιστήμιο του Michigan, είναι ένα από τα λίγα στην Αμερική, αλλά και παγκοσμίως, που προσφέρει την εν λόγω θεραπεία.

Μία σοβαρή πάθηση προοδευτικά επιδεινούμενη

Από αριστερά: οι κ.κ. Ηλίας Μπαστούνης, τ. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Τσεκούρας, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Γ’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής ΙΑΣΩ General, Χρύσα Θεοδώρου, Υπεύθυνη Marketing και Επικοινωνίας, Εμπορικής Διεύθυνσης ΙΑΣΩ General, Dr. Anthony James Comerota, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Michigan, Δρ. Νικόλαος Λιάσης, MD, PhD, Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας

Ο 27χρονος ασθενής έπασχε από σοβαρές αποφρακτικές βλάβες στις μηριαίες και λαγόνιες φλέβες του δεξιού κάτω άκρου, οι οποίες εμπόδιζαν τη μεταφορά του αίματος από το πόδι προς τον κορμό. Ο ασθενής υπέφερε, τα τελευταία χρόνια, από έντονα ενοχλήματα στο δεξί του πόδι, κυρίως όμως, από σοβαρότατους πόνους κατά τη βάδιση.

Επιπλέον, ο ασθενής υπέφερε από σημαντικό οίδημα (πρήξιμο) του δεξιού κάτω άκρου και ανοιχτές πληγές ακριβώς πάνω από το επίπεδο των αστραγάλων. Οι πληγές αυτές με τη συντηρητική θεραπεία παρουσίαζαν σημαντική δυσκολία επούλωσης με τάση να υποτροπιάζουν συχνά. Η κατάσταση του ασθενούς ήταν προοδευτικά επιδεινούμενη και αποτελεί τη σοβαρή εκδήλωση μιας φλεβικής πάθησης που ονομάζεται «μεταθρομβωτικό σύνδρομο».

Χειρουργική Αποκατάσταση: Πολύπλοκη και συνδυαστική

Η επέμβαση αποκατάστασης της φλεβικής κυκλοφορίας στο εν τω βάθει φλεβικό σύστημα ήταν μεγάλη, πολύπλοκη και συνδυαστική. Έγινε συνδυασμός τόσο ανοιχτής χειρουργικής επέμβασης, όσο και ενδαγγειακών τεχνικών (υβριδική επέμβαση). Ιδιαίτερα χρήσιμη ήταν η εφαρμογή του ενδαγγειακού υπερήχου. Ο ενδαγγειακός υπερηχογραφικός έλεγχος της παθολογικής φλέβας πραγματοποιήθηκε με ειδικό καθετήρα στο άκρο του οποίου υπήρχε μικροσκοπική συσκευή υπερήχων, όπως εξήγησε ο κ. Τσεκούρας.

Ο ασθενής δεν παρουσίασε καμία διεγχειρητική ή μετεγχειρητική επιπλοκή. Οι πόνοι και τα συνοδά ενοχλήματα εξαφανίστηκαν αμέσως μετά την επέμβαση, ενώ από την πρώτη μετεγχειρητική μέρα, ο ασθενής περπατούσε ελεύθερα στο νοσοκομείο. Το οίδημα υποχώρησε εντυπωσιακά, η περιοχή της γάμπας μαλάκωσε και το έλκος παρουσίασε εξαιρετική πορεία επούλωσης. Δέκα μήνες μετά την επέμβαση το αποτέλεσμα παραμένει άριστο, με τον ασθενή να είναι ελεύθερος συμπτωμάτων και απαλλαγμένος από τις χρόνιες ανοιχτές πληγές του.

dsotinr2
Από αριστερά: οι κύριοι Νικόλαος Τσεκούρας, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Γ’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής ΙΑΣΩ General, Dr. Anthony James Comerota, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Michigan, Δρ. Νικόλαος Λιάσης, MD, PhD, Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας

Ο Δρ. Νικόλαος Τσεκούρας, Διευθυντής Γ’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής ΙΑΣΩ General δήλωσε ότι: «Είμαστε χαρούμενοι που ανοίξαμε έναν καινούργιο δρόμο στην Αγγειοχειρουργική, στην Ελλάδα, αυτόν της χειρουργικής του εν τω βάθει φλεβικού συστήματος. Αυτό μας επιτρέπει να παρέχουμε ουσιαστική ιατρική βοήθεια σε συνανθρώπους μας, οι οποίοι, μέχρι τώρα, ήταν καταδικασμένοι σε σημαντικό περιορισμό της κινητικότητάς τους, λόγω αποφρακτικών βλαβών σε κεντρικές φλέβες του κάτω άκρου».

Ο Δρ. Νικόλαος Λιάσης, MD, PhD, Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας ανέφερε μεταξύ άλλων: «To μεταθρομβωτικό σύνδρομο είναι μία σοβαρή κατάσταση με πολύ σημαντική νοσηρότητα. Ο σωστός σχεδιασμός με τις σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για την σύγχρονη χειρουργική θεραπεία.

Ο Dr. Anthony James Comerota, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Michigan δήλωσε ότι: «Είναι πάρα πολύ ευχάριστο να βλέπεις κάποιον που εκπαιδεύεις, να παρατηρεί και να μαθαίνει μία πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση, να την τροποποιεί και τελικά να την εφαρμόζει στην πατρίδα του για να ανακουφίσει τον πόνο σε ασθενή του που υπέφερε.

Το μεγάλο όφελος στην υγεία, που είχε αυτός ο ασθενής, ήταν το αποτέλεσμα της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας του Δρ. Τσεκούρα. Αυτό έχει εξαιρετική σημασία, αν σκεφτεί κανείς ότι οι περισσότεροι ιατροί που ασχολούνται με τέτοιους ασθενείς πιστεύουν ότι δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα για αυτούς που έχουν εκτεταμένη μεταθρομβωτική απόφραξη και ότι αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα της αναπηρίας τους και να αποδεχτούν ότι θα περάσουν όλη τους την ζωή με πόνο.

Έχοντας πραγματοποιήσει την πρώτη τέτοια πολύπλοκη χειρουργική ανακατασκευή στο εν τω βάθει φλεβικό σύστημα, στην Ελλάδα, ο Δρ. Τσεκούρας θα καλείται από εδώ και εμπρός από ιατρούς στην Ελλάδα, αλλά και πέρα από αυτή, για να εκτιμά και να θεραπεύει τέτοια σύνθετα περιστατικά. Οι ασθενείς αυτοί είναι τυχεροί που θα έχουν τον Δρ. Τσεκούρα ως αρωγό για να βελτιώσουν τη σοβαρή μεταθρομβωτική νοσηρότητά τους».

localStorage.clear();


Πηγή