Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Δραματική αύξηση των εμφραγμάτων στην Ελλάδα της κρίσης – Άνεργοι & ανασφάλιστοι οι στόχοι

Η οικονομική κρίση έχει βάλει για τα καλά την σφραγίδα της στην υγεία των πολιτών, και ειδικά των ανέργων και ανασφάλιστων.

Νέα επιστημονικά δεδομένα, καταδεικνύουν ότι η υγεία και ιδιαίτερα η υγεία της καρδιάς, κινδυνεύει και έχει κινδυνεύσει στις παραπάνω κατηγορίες, καθώς πέντε περίπου φορές περισσότερα, είναι πλέον, τα εμφράγματα στους άνεργους και στους ανασφάλιστους.

Όπως τόνισαν χθες τα μέλη της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας (ΕΚΕ) σε συνέντευξη τύπου, ενόψει του 38ου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου, οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι κόβουν τα φάρμακα και λόγω του έντονου στρες και της ανασφάλειας που έχουν, είναι πιο επιρρεπείς σε εμφράγματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τα εμφράγματα σε αυτούς τους ανθρώπους είναι τέσσερις με πέντε φορές περισσότερα.

Στην περίπτωση του εμφράγματος είναι ζωτικής σημασίας η έγκαιρη αντιμετώπιση. Τα πρώτα λεπτά είναι κρίσιμα και καθορίζουν την εξέλιξη της πορείας του ασθενούς, το αν θα ζήσει ή το αν θα πεθάνει. Δυστυχώς, το 70% των πασχόντων καθυστερεί ώρες, μέρες, ακόμη και εβδομάδες, να πάει στον γιατρό, όπως είπαν οι καρδιολόγοι χαρακτηριστικά.

“Να μην οδηγούμε με πόνο, να είμαστε σε ασθενοφόρο, δίπλα σε απινιδωτή. Να μην καθυστερούμε να πάμε στο νοσοκομείο. Μέσα στην πρώτη ώρα καταγράφεται το 50% των θανάτων από αρρυθμίες”, όπως τόνισαν, προσθέτοντας, ότι στο μέλλον θα έχουμε μία εφαρμογή στο κινητό μας, που θα δείχνει σε πόση απόσταση βρίσκεται ένας αυτόματος απινιδωτής, που θα μπορεί να σώσει αυτούς τους ανθρώπους.

Εν τω μεταξύ, σημαντική εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου προσφέρει η λεγόμενη τηλεμετρία. Η δυνατότητα δηλαδή που υπάρχει, να αποστέλλεται εντός 30 δευτερολέπτων το καρδιογράφημα του ασθενούς από κάποιο νησί ή από κάποια άλλη απομακρυσμένη περιοχή σε κάποιο εφημερεύον νοσοκομείο, ώστε να γίνει η γνωμάτευση από τον εφημερεύοντα γιατρό και να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για την αντιμετώπιση του αρρώστου.

Ήδη εφαρμόζεται πιλοτικό πρόγραμμα σε κάποια ασθενοφόρα και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία εκτιμά ότι η προώθηση της τηλεμετρίας θα σώσει πολλές ζωές.

Εξάλλου, ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα νέα δεδομένα από το πεδίο των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, τόσο όσον αφορά στην πρόληψη (μέσω της σωστής αντιμετώπισης της υπέρτασης και της κολπικής μαρμαρυγής), όσο και στην άμεση παρέμβαση τις πρώτες ώρες μετά το επεισόδιο. Ειδικότερα, κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκδηλώνονται 1,8 εκατομμύρια νέα περιστατικά εγκεφαλικών, που σχετίζονται με 624.000 θανάτους. Στην Ελλάδα έχουμε κάθε χρόνο περίπου 30.000 νέα περιστατικά αγγειακής εγκεφαλικής νόσου, τα οποία αποτελούν την πρώτη αιτία αναπηρίας στη χώρα μας, με συνολικές δαπάνες από μισό έως ένα δισεκατομμύριο τον χρόνο. Μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής, κάθε μέρα πεθαίνουν επτά άνθρωποι από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Κων. Τσιούφης πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης

Κολπική μαρμαρυγή: Γιατί εκδηλώνεται νωρίτερα στους άνδρες

 

Κολπική μαρμαρυγή: Το καλύτερο είδος γυμναστικής για την προλάβετε

Το αλκοόλ «ταράζει» τους παλμούς της καρδιάς – Σε ποια ποσότητα είναι επικίνδυνο


Πηγή