Δευτέρα , 23 Δεκέμβριος 2024

Επιστροφή στο σχολείο: Απαραίτητη η επίσκεψη στον ΩΡΛ πριν το πρώτο κουδούνι

Οι διακοπές τελείωσαν και μετράμε αντίστροφα για την επιστροφή στα θρανία. Αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος για μια επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο μαζί με τα παιδιά μας, καθώς κάποια προβλήματα που ως γονείς έχουμε παρατηρήσει σε αυτά καλό είναι να αντιμετωπιστούν πριν έρθει ο χειμώνας.

Κρεατάκια, αμυγδαλές, ροχαλητό, αλλά και προβλήματα ακοής είναι κάποια από τα πιο συνήθη ζητήματα που καλείται να επιλύσει ο ειδικός γιατρός.

«Η έγκαιρη διάγνωση διαταραχών της ακοής εξασφαλίζει στο παιδί άριστη θεραπευτική παρέμβαση. Η βαρηκοΐα επηρεάζει την ανάπτυξη της ομιλίας στα παιδιά, γι’ αυτό και η παρέμβαση του ειδικού είναι πολύ σημαντική, ώστε το παιδί να μπορέσει να αναπτύξει τις επικοινωνιακές και τις μαθησιακές του δυνατότητες» επισημαίνει η Δρ Ανατολή Παταρίδου, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής-τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ.

«Πέρα, όμως, από αυτό, υπάρχουν αρκετά προβλήματα που παρατηρούνται συχνά στα παιδιά, τα οποία, χάρη στην πρόοδο της χειρουργικής αντιμετώπισης στην ωτορινολαρυγγολογία, αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι στο παρελθόν. Οπότε η επίσκεψη στον παιδο-ΩΡΛ αυτή την εποχή είναι, θα έλεγα, επιβεβλημένη» προσθέτει η ειδικός.

Βέβαια, βασική προϋπόθεση, κατά την κυρία Παταρίδου, αποτελεί η προσέγγιση από τον γιατρό, η οποία, όταν χαρακτηρίζεται από αγάπη και από ενδιαφέρον, δίνει εξατομικευμένα την κατάλληλη λύση στο πρόβλημα. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

«Να μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές το παιδί έχει ήδη περάσει από άλλα ιατρεία και είναι ταλαιπωρημένο» επισημαίνει η χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής-τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ.

Σημαντική πρόοδος έχει συντελεστεί στις μεθόδους διάγνωσης ασθενειών και προβλημάτων χάρη στη χρήση των ενδοσκοπίων. Τα ενδοσκόπια εξασφαλίζουν μια σωστή και ολοκληρωμένη διάγνωση, με ακρίβεια. Επιπλέον, χάρη σε αυτά, η εξέταση μπορεί να μετατραπεί σε ευχάριστο παιχνίδι, που οδηγεί ανώδυνα σε μια ολοκληρωμένη διάγνωση, η οποία εγγυάται μια στοχευμένη και ριζική αντιμετώπιση.

Τα πιο συχνά προβλήματα στα παιδιά

Τα πιο συχνά ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα στην παιδική ηλικία είναι οι άπνοιες και το ροχαλητό, που οφείλονται συνήθως στα μεγάλα κρεατάκια και στις υπερτροφικές αμυγδαλές, οι υποτροπιάζουσες αμυγδαλίτιδες και η επίμονη παρουσία υγρού στο αυτί.

Επίσης, συχνό σύμπτωμα είναι και η βραχνή φωνή, που μπορεί να οφείλεται σε θηλώματα, κάλους, πολύποδες του λάρυγγα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Πιο σπάνια, η εμφάνιση μιας διόγκωσης στον τράχηλο μπορεί να είναι ένας πρησμένος λεμφαδένας, που οφείλεται σε μια απλή λοίμωξη, κάποια συγγενής κύστη, όπως η κύστη του λεγόμενου θυρεογλωσσικού πόρου ή η βραγχιακή κύστη. Αυτές οι κύστεις καλό είναι να αφαιρούνται πριν παρουσιάσουν φλεγμονή.

«Ο έλεγχος του λάρυγγα με το εύκαμπτο ενδοσκόπιο σε περιπτώσεις όπως αυτές που αναφέρονται παραπάνω είναι πολύ σημαντικό μέσο ώστε να εξακριβωθεί αν συνυπάρχει άλλη παθολογία» λέει χαρακτηριστικά η Δρ Παταρίδου.

Το ροχαλητό και οι άπνοιες είναι συχνά χειρουργικά προβλήματα στα παιδιά, που κυρίως οφείλονται σε μεγάλα κρεατάκια και στις αμυγδαλές. Σήμερα οι επεμβάσεις αυτές γίνονται με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων και νέων δυναμικών εργαλείων, τα οποία εξασφαλίζουν μικρότερο τραυματισμό και πολύ πιο ήπια ανάρρωση.

Η παρουσία υγρού στα αυτιά, δηλαδή η εκκριτική ωτίτιδα, σε κάποιες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με παρακέντηση του τυμπάνου, με ή χωρίς τοποθέτηση σωληνίσκου αερισμού, ώστε να αποφευχθούν οι μόνιμες βλάβες στην ακοή. Επίσης, η χρόνια ιγμορίτιδα στα παιδιά, όπως και στους ενήλικες εξάλλου, αντιμετωπίζεται πλέον αποτελεσματικά με την ενδοσκοπική χειρουργική, η οποία διορθώνει την αιτία, χωρίς να βλάπτει τις υγιείς ανατομικές δομές. Σπανιότερα προβλήματα αποτελούν οι συγγενείς κύστεις του τραχήλου, με πιο συχνή την κύστη του θυρεογλωσσικού πόρου.

Ο δεκάλογος της καθημερινότητας

Η κα Παταρίδου αναφέρει κάποιες καθημερινές πρακτικές ώστε τα παιδιά να ζουν καλύτερα:

1. Όταν το παιδί γυρίζει από το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό, είναι σημαντικό να το μάθουμε να πλένει αμέσως τα χέρια και τη μύτη του.

2. Αδειάζουμε το δωμάτιό του από περιττά παιχνίδια και πράγματα που είναι εκτεθειμένα στη σκόνη.

3. Καλό είναι να αποφύγουμε τα βαριά χαλιά.

4. Διώχνουμε τα μαλλιαρά κουκλάκια –κυρίως από το κρεβάτι του παιδιού–, γιατί συνήθως κοιμάται κολλώντας τα στο πρόσωπό του.

5. Αφήνουμε το παιδί να συμμετέχει στο μαγείρεμα και στην ετοιμασία του φαγητού και ακολουθούμε τους βασικούς κανόνες της μεσογειακής διατροφής.

6. Δεν βάζουμε στα ντουλάπια και στο ψυγείο μας βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, που περιέχουν δεκάδες συντηρητικά, πρόσθετα αρώματα και χημικά.

7. Δίνουμε στο παιδί να καταλάβει πως, σε ό,τι αφορά στη διατροφή, η διαδικασία που εγγυάται το ιδανικό αποτέλεσμα έχει έναν σχετικό κόπο (π.χ. είναι προτιμότερο να στύψουμε έναν φυσικό χυμό απ’ ό,τι να τον σερβίρουμε από το κουτί).

8. Αποφεύγουμε εντελώς το κάπνισμα, διαφορετικά εκθέτουμε το παιδί μας όχι μόνο στους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος, αλλά και στο λεγόμενο «κάπνισμα από τρίτο χέρι».

9. Όταν το παιδί ροχαλίζει έντονα, κάνει άπνοιες στον ύπνο ή δεν απαντάει άμεσα όταν του μιλάμε, πρέπει να το δει ωτορινολαρυγγολόγος. Κάποια παιδιά που αρρωσταίνουν συχνά με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού χρειάζονται χειρουργείο.

10. Γινόμαστε σωστό πρότυπο για το παιδί μας, δείχνοντάς του ότι η άθληση, η σωστή διατροφή και ο καλός ύπνος είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για την καλή υγεία.

Δείτε κι αυτό:

Επιστροφή στο σχολείο: Μην αμελήσετε το τσεκάπ των δοντιών


Πηγή