Κυριακή , 5 Ιανουάριος 2025

Ερευνα: Ακόμα και η ήπια νόσηση από Covid-19 μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση του εγκεφάλου μέχρι 2%

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλεί συρρίκνωση στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην πρόσφατη μελέτη τους εντόπισαν σημαντικές διαφορές στα εγκεφαλογραφήματα ασθενών, πριν και μετά τη νόσηση. Όπως καταλήγουν, ακόμα και μετά από ήπια νόσηση, το μέγεθος του εγκεφάλου παρατηρήθηκε ότι συρρικνώθηκε, ενώ άμεσα επηρεάστηκε και η φαιά ουσία που σχετίζεται με την όσφρηση και τη μνήμη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν αυτές οι αλλαγές στον εγκέφαλο είναι μόνιμες ή αναστρέψιμες.

Η κύρια συγγραφέας της μελέτης, καθηγήτρια Gwenaelle Douaud, δήλωσε: «Εξετάζαμε κυρίως την ήπια νόσηση, ώστε να δούμε αν μπορούμε να εντοπίσουμε διαφορές στον εγκέφαλο και το πόσο σημαντική ήταν αυτή η αλλαγή, σε σχέση με αυτούς που δεν κόλλησαν Covid-19, ήταν μια έκπληξη για εμάς».

Οι ερευνητές εξέτασαν 401 συμμετέχοντες 4,5 μήνες μετά τη νόσησή τους, εκ των οποίων το 96% νόσησε ήπια, καθώς και 384 συμμετέχοντες που δεν κόλλησαν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το συνολικό μέγεθος του εγκεφάλου όσων νόσησαν συρρικνώθηκε μεταξύ 0,2% και 2%, παρατηρήθηκε μείωση στη φαιά ουσία που σχετίζεται με την όσφρηση και τη μνήμη, ενώ όσοι ανάρρωσαν πρόσφατα από τον κορωνοϊό, δυσκολεύονταν να πραγματοποιήσουν πολύπλοκες πνευματικές εργασίες.

Πρόκειται για συμπτώματα που αναφέρονται και στο σύνδρομο του Long Covid.

«Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο εγκέφαλος είναι πολύ εύπλαστος – δηλαδή ότι μπορεί να θεραπεύσει τον εαυτό του – οπότε υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες ότι, με την πάροδο του χρόνου, οι βλαβερές συνέπειες της νόσησης θα μειώνονται», πρόσθεσε η καθηγήτρια Douaud.

Τέλος, δεν είναι ξεκάθαρο αν όλες οι παραλλαγές του κορωνοϊού επιφέρουν αυτές τις συνέπειες, ούτε αν ο ιός «χτυπά» απευθείας αυτές τις περιοχές, ή αν τα κύτταρα απλά πεθαίνουν λόγω της έλλειψης της αίσθησης της όσφρησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.


Πηγή