Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025

Η έλλειψης μιας πολύτιμης βιταμίνης αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό

Εκτενής έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 11 χώρες με τη συμμετοχή 11.216 γυναικών καταδεικνύει για ακόμη μία φορά τη σημασία της σωστής διατροφής για μια υγιή εγκυμοσύνη.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εστίασαν στον ρόλο της διατροφής στον Βιταμίνη Β12: Πόση χρειαζόμαστε, ποιες οι βασικές λειτουργίες της, ο οποίος συνδυαστικά με το χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση ευθύνεται παγκοσμίως για το 50% των βρεφικών θανάτων που καταγράφονται τις πρώτες 28 ημέρες μετά τη γέννηση.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση American Journal of Epidemiology, η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Β12 μέσω της διατροφής κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

«Η βιταμίνη Β12 είναι ένα πολύτιμο συστατικό που βρίσκεται αποκλειστικά σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, το γάλα και τα αυγά. Οι έγκυες που καταναλώνουν πολύ μικρές ποσότητες ζωικών προϊόντων είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν έλλειψη της βιταμίνης» αναφέρει ο Tormod Rogne, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Νορβηγίας.

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τις ζωτικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και σοβαρές βλάβες στο νευρικό σύστημα. Δεδομένου ότι ο οργανισμός μας δεν μπορεί να παράγει τη βιταμίνη Β12 (όπως συμβαίνει με τη βιταμίνη D), πρέπει να την λαμβάνουμε μέσω των τροφών που καταναλώνουμε.

Σε χώρες όπου η κατανάλωση ζωικών προϊόντων είναι αυξημένη, όπως οι περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου, η έλλειψη Β12 είναι εξαιρετικά σπάνια στις εγκύους. Αντιθέτως, σε χώρες όπου η χορτοφαγία (και ιδίως η αυστηρή χορτοφαγία) είναι διαδεδομένη, όπως στην Ινδία, το ποσοστό των εγκύων με διαπιστωμένη έλλειψη μπορεί να φτάνει ακόμη και το 65%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναλύθηκαν, «τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 στον οργανισμό της εγκύου δεν επηρέασαν το βάρος του μωρού κατά τη γέννηση, όμως η έλλειψη της βιταμίνης συσχετίστηκε με 21% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού» αναφέρει ο Rogne.

Διαβάστε επίσης:

Βιταμίνη Β12: Πόση χρειαζόμαστε, ποιες οι βασικές λειτουργίες της


Πηγή