Πέμπτη , 23 Ιανουάριος 2025

Η ανθρώπινη εξέλιξη μπορεί να υπονομεύσει την ικανότητά μας να ανεχόμαστε το αλκοόλ

Οι πρόσφατες έρευνες της εξελικτικής βιολογίας δείχνουν ότι συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά μια ακόμα πιο νέα μελέτη υποδεικνύει ότι αναπτύσσουμε ένα γονίδιο που καταστρέφει την ανοχή μας στο αλκοόλ.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια ανέλυσαν το γονιδίωμα 2.500 ανθρώπων από 26 πληθυσμιακές ομάδες σε τέσσερις ηπείρους και κατάφεραν να απομονώσουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (γονιδιακά hotspots τα λένε χαρακτηριστικά) που εμφανίζονται σε κάποιες ομάδες και όχι σε κάποιες άλλες.

Οι μικρές αυτές γενετικές μεταλλάξεις πρέπει να έχουν συμβεί ανεξάρτητα, μας λένε, και κατάφεραν να εντοπίσουν πέντε περιοχές σύγχρονης γενετικής μετάλλαξης, μεταξύ αυτών η Ευρώπη, η Ευρασία και η Αφρική. Αυτό που τους έκανε ωστόσο εντύπωση ήταν το γεγονός πως όλοι οι πληθυσμοί εμφάνισαν τροποποιήσεις στο ένζυμο αλκοολική αφυδρογονάση (ADH), κάτι που σημαίνει πως μπορεί να αλλάζουμε τρόπο επεξεργασίας του αλκοόλ.

Η αφυδρογονάση διασπά την αλκοόλη και τη μετατρέπει σε ακεταλδεΰδη, ένα τοξικό χημικό που συνδέεται με τα συμπτώματα της μέθης και τον πονοκέφαλο της επόμενης μέρας. Το σώμα μεταβολίζει μετά την ακεταλδεΰδη σε μια άλλη μη τοξική ουσία αρκετά γρήγορα, κι έτσι νιώθουμε τελικά καλύτερα την επόμενη μέρα.

Μόνο που η εξέλιξή μας ως είδος φαίνεται πως θέλει να μας κάνει να αποφεύγουμε το αλκοόλ (και ειδικά τον εθισμό μας σε αυτό), δημιουργώντας νέες παραλλαγές της αλκοολικής αφυδρογονάσης που επηρεάζουν άρδην το πόσο αντέχουμε το ποτό αλλά και το πόσο εύκολα μπορεί να μεταβολίσει ο οργανισμός μας την ακεταλδεΰδη.

Με απλά λόγια, στο μέλλον θα βιώνουμε αφόρητα τα συμπτώματα του hangover ακόμα και ελάχιστες ποσότητες αλκοόλ! Το μεταλλαγμένο γονίδιο εντοπίστηκε κυρίως στην Ανατολική Ασία και τη Δυτική Αφρική, περιμένουν ωστόσο να εξαπλωθεί…

localStorage.clear();


Πηγή