Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

Η πρώτη μεγάλη ανακάλυψη στα 30 χρόνια έρευνας για τη νόσο Αλτσχάιμερ: Νέες ελπίδες για μελλοντικές θεραπείες

Μία σπάνια επιτυχία στην έρευνα για τη νόσο Αλτσχάιμερ παρέχει ώθηση για κλινικές δοκιμές θεραπειών «κοκτέιλ» που στοχεύουν τις δύο πρωτεΐνες που σχετίζονται με την ασθένεια, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες Eisai και Biogen ανέφεραν τον Σεπτέμβριο ότι η θεραπεία τους με το πειραματικό φάρμακο lecanemab θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ κατά 27% σε διάστημα 18 μηνών σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εύρημα επικυρώνει τη θεωρία ότι η απομάκρυνση του αμυλοειδούς, πρωτεΐνης που σχηματίζει συστάδες στον εγκέφαλο ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ, θα μπορούσε να επιβραδύνει ή να σταματήσει τη νόσο και ενίσχυσε την πρόταση ορισμένων επιστημόνων για την ταυτόχρονη στόχευση μιας άλλης περιβόητης πρωτεΐνης που συνδέεται με τη νόσο, της πρωτεΐνης ταυ.

Αίτημα στον FDA για ταχεία έγκριση του πειραματικού φαρμάκου αλλά και δύο θάνατοι

Οι Eisai και Biogen έχουν προγραμματίσει να παρουσιάσουν πλήρη δεδομένα από τη μελέτη τους για το πειραματικό φάρμακο σε συνέδριο στο Σαν Φρανσίσκο την Τρίτη. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ αναμένεται να λάβει απόφαση έως τις αρχές Ιανουαρίου σχετικά με το αίτημα των εταιρειών για ταχεία έγκριση.

Εάν γίνει αποδεκτό, οι εταιρείες δήλωσαν ότι θα υποβάλουν αμέσως αίτηση για πλήρη έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει να εξασφαλιστεί η κάλυψη από το Medicare (κυβερνητικό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας των ΗΠΑ).

Σημειώνεται, πάντως, πως σύμφωνα με αδημοσίευτη αναφορά περιστατικού που βρέθηκε στα χέρια του περιοδικού Science, μια 65χρονη γυναίκα που λάμβανε την πολλά υποσχόμενη πειραματική θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ πέθανε πρόσφατα από εγκεφαλική αιμορραγία που ορισμένοι ερευνητές αποδίδουν στο lecanemab. Εάν επαληθευθεί, το περιστατικό εντείνει τα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του φαρμάκου και το πόσο ευρέως θα πρέπει να συνταγογραφείται εάν τελικά εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγες οι κλινικές δοκιμές με την προσέγγιση της θεραπείας «κοκτέιλ» για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Μέχρι στιγμής, είναι ελάχιστες οι κλινικές δοκιμές που συνδυάζουν μια θεραπεία μείωσης του αμυλοειδούς με ένα φάρμακο που στοχεύει την πρωτεΐνη ταυ σε μια προσέγγιση «κοκτέιλ», παρόμοια με τις θεραπείες που χρησιμοποιούνται κατά του καρκίνου και του HIV.

Τέτοιοι συνδυασμοί μπορεί να βελτιώσουν το όφελος από τη μείωση του αμυλοειδούς μόνο σε άτομα που έχουν συμπτώματα, είπαν ερευνητές στο Reuters. Και όσο νωρίτερα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της νόσος, τόσο μεγαλύτερες είναι οι ελπίδες είναι ότι θα μπορούσαν να αποτρέψουν ολοκληρωτικά την άνοια.


Πηγή