Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025
Η τεχνολογία στα εμβόλια κατά του κορονοϊού που γεννά ελπίδες για τη μάχη κατά του καρκίνου

Η τεχνολογία στα εμβόλια κατά του κορονοϊού που γεννά ελπίδες για τη μάχη κατά του καρκίνου

Τα πρώτα εμβόλια κατά της Covid-19 δεν είναι απλώς ένα ορόσημο για τη μάχη με την πανδημία, αλλά και ένα γενναίο βήμα για την ανάπτυξη μιας νέας και αντισυμβατικής τεχνολογίας που έχει τη δυναμική να γίνει μια μέρα ένα νέο εργαλείο για τη μάχη με ασύμμετρες νόσους, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος.

Τα εμβόλια της Moderna αλλά και της συνεργασίας Pfizer/BioNTech επιστρατεύουν γενετικό υλικό, το αγγελιαφόρο RNA, μετατρέποντας ουσιαστικά τα ανοσοκύτταρα σε εργοστάσια παραγωγής εμβολίου.

Η καινοτόμα προσέγγιση δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ εκτός εργαστηρίου και τα εντυπωσιακά αποτελέσματά της στη μάχη με τον κορονοϊό έχουν γεννήσει νέες ελπίδες στην επιστήμη.

«Μπήκαμε μόλις στην εποχή των θεραπειών με το αγγελιαφόρο RNA», χαιρετίζει χαρακτηριστικά ο Derrick Rossi, πρώην βιολόγος του Χάρβαρντ και ένας από τους ανθρώπους που ίδρυσαν τη Moderna το 2010, «όλος ο κόσμος το έχει δει αυτό. Θα υπάρξει αυξημένη επένδυση και αυξημένες πηγές».

Η BioNTech και η Moderna πειραματίζονται με το αγγελιαφόρο RNA εδώ και χρόνια. Οι ιδρυτές της BioNTech, το ζευγάρι των γιατρών Ugur Sahin και Ozlem Tureci, μελετούν την τεχνολογία για τη μάχη με τον καρκίνο εδώ και 2 δεκαετίες.

Γι’ αυτό και σημείωσαν τόσο γρήγορη πρόοδο στην έρευνα του κορονοϊού, γιατί επιστράτευσαν ουσιαστικά ό,τι ήξεραν ήδη.

Η ικανότητα του αγγελιαφόρου RNA να παρέχει αποτελεσματικές θεραπείες για πολλές παθήσεις είναι «πραγματικά όμορφη», όπως τη χαρακτήρισε ο Sahin σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Ο ίδιος εκτιμά μάλιστα πως τα πρώτα φάρμακα για τον καρκίνο με αγγελιαφόρο RNA μπορεί να κυκλοφορήσουν ακόμα και σε 2-3 χρόνια. Άλλοι πάλι εκτιμούν πως ακόμα και τα συμβατικά εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα για μια σειρά από μολυσματικές νόσους θα ενσωματώσουν τη νέα τεχνολογία στις επόμενες δεκαετίες.

Για την ώρα βέβαια αυτές είναι εκτιμήσεις. Το ενδιαφέρον ωστόσο των μεγάλων φαρμακευτικών για τις ανεξάντλητες δυνατότητες του αγγελιαφόρου RNA παραμένει αμείωτο. Merck, AstraZeneca και Roche κάνουν τις δικές τους έρευνες στη νέα τεχνολογία.

Οι έρευνες εξάλλου της BioNTech τον καρκίνο είχαν στο στόχαστρο, πριν μπει σφήνα ο κορονοϊός. Η γερμανική εταιρία έχει αναπτύξει μάλιστα αρκετές θεραπευτικές προσεγγίσεις με το αγγελιαφόρο RNA για τη μάχη με τους όγκους. Και με τα κονδύλια που έχει λάβει για την επιτυχία της, είναι σίγουρο πως θα τα διαθέσει σε αυτή ακριβώς την έρευνα.

Η BioNTech εργάζεται εξάλλου με το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς σε μια καινοτόμα θεραπεία για το HIV/AIDS στη βάση του αγγελιαφόρου RNA…


Πηγή