Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Θυρεοειδής αδένας και επανεπέμβαση από τον Χειρουργό Ενδοκρινών Αδένων Κυριάκο Βαμβακίδη

Στις μέρες μας οι επεμβάσεις του θυρεοειδούς αδένα είναι συχνότατες στην καθημερινή κλινική πράξη και έχουν σκοπό είτε την θεραπεία ευμεγεθών καλοηθών όζων που συνοδεύονται ή όχι με υπερλειτουργία του αδένα, είτε του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Χωρίς να υπάρχουν επίσημα στοιχεία υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα πραγματοποιούνται πάνω από 8000 επεμβάσεις θυρεοειδούς. Οι επεμβάσεις αυτές έχουν θεραπευτικά αποτελέσματα στην πλειονότητα των ασθενών.

Σε κάποιες σπάνιες όμως περιπτώσεις οι ασθενείς έκπληκτοι πληροφορούνται από τον θεράποντα Ενδοκρινολόγο ότι το πρώτο χειρουργείο δεν έλυσε το πρόβλημά τους και υπάρχει απόλυτη ανάγκη να ξαναχειρουργηθούν.

Οι κύριοι λόγοι είναι τρεις

  1. η ύπαρξη μεγάλου θυρεοειδικού υπολείμματος σε περιπτώσεις όπου στην πρώτη επέμβαση δεν διενεργήθηκε ολική θυρεοειδεκτομή
  2. η υποτροπή της νόσου δηλαδή η επανεμφάνιση του καρκίνου εκεί που αρχικά είχε αφαιρεθεί ο θυρεοειδής
  3. η ύπαρξη διηθημένων λεμφαδένων που δεν αφαιρέθηκαν στην πρώτη επέμβαση στις περιπτώσεις καρκίνου θυρεοειδούς

Ενώ παλαιότερα, όταν συνήθιζαν οι χειρουργοί να μην αφαιρούν όλο τον θυρεοειδή, οι υφολικές θυρεοειδεκτομές ήταν συχνές, συχνότερες και οι επανεπεμβάσεις για την αφαίρεση μεγάλου θυρεοειδικού υπολείμματος.

Σήμερα όμως αυτή η ένδειξη επανεπέμβασης τείνει να εξαφανιστεί αφού οι περισσότεροι χειρουργοί πραγματοποιούν ολικές θυρεοειδεκτομές.

Η υποτροπή αποτελεί αρκετά συχνά ένδειξη επανεπέμβασης αλλά η συχνότερη αιτία είναι αναμφισβήτητα η μη πραγματοποίηση λεμφαδενικού καθαρισμού, δηλαδή η μη συναφαίρεση παθολογικών λεμφαδένων κατά την πρώτη επέμβαση της θυρεοειδεκτομής.

Κατά την αρχική επέμβαση δηλαδή αφαιρέθηκε ο θυρεοειδής αδένας αλλά παράλληλα δεν διενεργήθηκε λεμφαδενικός καθαρισμός για την αφαίρεση και διηθημένων λεμφαδένων στην περιοχή του τραχήλου.

Πως μπορεί να αποφευχθεί η ανάγκη επανεπέμβασης

thyroidd2

Ο τρόπος είναι να γνωρίζουμε πριν από την θυρεοειδεκτομή για καρκίνο ή για υποψία καρκίνου, αν υπάρχουν παθολογικοί λεμφαδένες στην τραχηλική χώρα.

Η εξέταση που είναι αναγκαία για αυτό το σκοπό είναι η χαρτογράφηση λεμφαδένων, η οποία εστιάζει στην ανίχνευση διηθημένων λεμφαδένων από τη νόσο και πρέπει να διενεργείται από έμπειρο Ακτινολόγο.

Από την στιγμή που εντοπιστούν παθολογικοί λεμφαδένες, αυτοί πρέπει να αφαιρούνται μαζί με τον θυρεοειδή στο πρώτο χειρουργείο.

Αν αυτό δεν γίνει τότε ο ασθενής κατά την παρακολούθηση της νόσου θα εμφανίσει στοιχεία υποτροπής/υπολειμματικής νόσου και θα πρέπει συνήθως να αντιμετωπιστεί χειρουργικά αφού η θεραπεία με το ραδιενεργό ιώδιο δεν είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ικανή να εξαλείψει τη νόσο (και συνήθως έχει ήδη χορηγηθεί στον ασθενή λίγο καιρό μετά την πρώτη επέμβαση).

Η επανεπέμβαση στον τράχηλο λόγω καρκίνου θυρεοειδούς είναι ένα δύσκολο και απαιτητικό χειρουργείο κυρίως λόγω της διαταραχής της φυσιολογικής ανατομίας της περιοχής από το πρώτο χειρουργείο και της ανάπτυξης μετεγχειρητικών συμφύσεων.

Κατά την επανεπέμβαση οι κίνδυνοι επιπλοκών είναι μεγαλύτεροι γεγονός που καθιστά αναγκαίο να διενεργείται από πολύ έμπειρο χειρουργό.

vamvakidis

Για περισσότερες  πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον κ. Κυριάκο Βαμβακίδη, Χειρουργό Ενδοκρινών Αδένων, Fellow of the European Board of  Endocrine Surgery και διευθυντή του τμήματος Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών, στο τηλ. 210 7750780, ή μπείτε στην ιστοσελίδα www.drvamvakidis.gr


Πηγή