Δευτέρα , 23 Δεκέμβριος 2024

Ιός της γρίπης: Γιατί είναι πιο επικίνδυνος στην εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες που νοσούν από γρίπη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, την περνούν πιο βαριά σε σύγκριση με τις άλλες γυναίκες και έχουν επταπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευθούν και διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από τον Η1Ν1.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε τις εγκύους ως ομάδα πρώτης προτεραιότητας για εμβολιασμό, τονίζοντας ότι το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ασφαλές και προστατεύει τόσο τη μητέρα όσο και το έμβρυο.

Επιστήμονες από τη Γερμανία θέλησαν να διερευνήσουν τα αίτια που οι έγκυοι νοσούν βαρύτερα.

Όπως έδειξε η σχετική μελέτη που έγινε σε ποντίκια, το κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα κατά την εγκυμοσύνη κάνει πιο εύκολη την λοίμωξη από τον ιό της γρίπης και ειδικότερα από το στέλεχος Η1Ν1.

Αυτό συμβαίνει για να μην απορριφθεί το έμβρυο το οποίο ο οργανισμός αντιλαμβάνεται ως ξένο σώμα.

Για να κατανοήσουν την ανοσοκαταστολή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ερευνητές μελέτησαν θηλυκά ποντίκια εξετάζοντας τη γονιδιακή έκφραση των ανοσοκυττάρων κατά τη διάρκεια της λοίμωξης με το στέλεχος της γρίπης Η1Ν1.

Το ανοσοποιητικό σύστημα υπό φυσιολογικές συνθήκες εξαπολύει επιθέσεις κατά των ιογενών λοιμώξεων. Κύτταρα του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος αποκρίνονται άμεσα εκκρίνοντας φλεγμονώδεις παράγοντες που ονομάζονται κυτταροκίνες ώστε να σταματήσει η εξάπλωση της λοίμωξης. Καθώς η λοίμωξη εκδηλώνεται, ανοσοκύτταρα που ονομάζονται Τ-κύτταρα μετακινούνται στην περιοχή της μόλυνσης όπου ανιχνεύουν και εξολοθρεύουν τα μολυσμένα κύτταρα.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την έκλυση των κυτταροκινών είχαν κατασταλεί, γεγονός που οδηγούσε σε μειωμένη απόκριση του οργανισμού απέναντι στον ιό της γρίπης. Επίσης είχαν κατασταλεί και τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων. Ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα είχε «πέσει» για να προστατευθεί το έμβρυο.

Η συνήθης έμφυτη ανοσολογική απόκριση του οργανισμού θα είχε σταματήσει την εξάπλωση του ιού από τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης. Ωστόσο, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η αρχική απόκριση δεν είναι όσο ισχυρή χρειάζεται. Έτσι ο ιός έχει χρόνο να μεταλλαχθεί και να παράγει στελέχη, ορισμένα εκ των οποίων είναι πιθανό να προκαλέσουν σοβαρή λοίμωξη.

«Κατά την εγκυμοσύνη, η πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος, η έμφυτη ανοσολογική απόκριση, δεν λειτουργεί όσο γρήγορα θα έπρεπε ώστε να αντιμετωπίσει τον ιό», αναφέρει η Gülsah Gabriel, γιατρός στο Heinrich Pette Institute – Leibniz Institute. «Ο ιός εκμεταλλεύεται το ανεκτικό περιβάλλον, μεταλλάσσεται γρήγορα και τα νέα στελέχη του γίνονται πιο επικίνδυνα».

«Το καλύτερο για τις έγκυες γυναίκες είναι να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης επειδή ο ιός έχει την ικανότητα να ξεφεύγει από τις άμυνες του οργανισμού», προσθέτει.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Host & Microbe.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρυολόγημα, γρίπη, πνευμονία: Η βιταμίνη που θα σας σώσει δεν είναι η C!

Eίστε άρρωστοι; Οι 9 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε ανάλογα με τα συμπτώματα


Πηγή