Κυριακή , 5 Ιανουάριος 2025

Καρκίνος πνεύμονα: 7 σημάδια που πιθανώς αγνοείτε

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτων από καρκίνο (ένας στους τέσσερις) τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική όταν ξεκινήσει εγκαίρως.

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, απευθυνθείτε σε γιατρό.

Αιμόπτυση

Η αιμόπτυση είναι η αποβολή πτυέλων που περιέχουν αίμα η οποία εκδηλώνεται συνήθως με το βήχα. Μπορεί επίσης να πρόκειται για αποβολή καθαρού αίματος. «Ο βήχας με αίμα δεν είναι ποτέ καλό σημάδι, γι’ αυτό πρέπει άμεσα να σας δει γιατρός» τονίζει ο Raja Flores, καθηγητής και πρόεδρος της χειρουργικής θώρακος στην κλινική του Όρους Σινά της Νέας Υόρκης. Μπορεί η αιτία της αιμόπτυσης να μην είναι ο καρκίνος, οπωσδήποτε όμως πρέπει να υποβληθείτε σε εξετάσεις για να διερευνηθούν τα αίτια.

Πόνος στο στήθος

Μην αμελείτε τον πόνο στο στήθος, την πλάτη ή τον ώμο που εμφανίζεται ξαφνικά. Μπορεί να έχετε μια αίσθηση στενότητας ή έναν οξύ πόνο που επιδεινώνεται με βαθιά αναπνοή, βήχα ή γέλιο. «Ο πόνος συνήθως εκδηλώνεται στην περιοχή που υπάρχει όγκος» λέει ο Δρ. Flores. «Εάν ο όγκος βρίσκεται στο πλάι, θα αισθανθείτε πόνο στα πλευρά, αν βρίσκεται στο πίσω μέρος του στήθους, θα αισθανθείτε πόνο στην πλάτη σας». Ο θωρακικός πόνος επιβάλλει μια επίσκεψη στον γιατρό, τονίζει.

vixas2

Επίμονος βήχας

Ο βήχας μπορεί να προκληθεί από κάτι πολύ απλό, όπως οι αλλεργίες ή ένα απλό κρυολόγημα. Αν όμως δεν υποχωρεί, μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου του πνεύμονα. Ο καρκίνος επηρεάζει τους αεραγωγούς και ερεθίζει τον λαιμό, προκαλώντας βήχα. Ο λόγος είναι ένα ξένο σώμα που δεν πρέπει να βρίσκεται εκεί και το σώμα σας προσπαθεί να το απομακρύνει. Ο καρκίνος μπορεί επίσης να προκαλέσει παραγωγή βλέννας, που επιδεινώνει τον βήχα.

exhaustion

Δυσκολία στην αναπνοή

Εάν ξαφνικά δυσκολεύεστε να ανεβείτε σκάλες ή κουράζεστε κατά την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα καρκίνου του πνεύμονα.

«Η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να προκαλείται από έναν όγκο που μπλοκάρει την τραχεία. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε συσσώρευση υγρού στο στήθος που πιέζει τους πνεύμονες και δεν αναπνέουν φυσιολογικά» σημειώνει ο Δρ. Flores. Αν έχετε πρόβλημα στην αναπνοή ενώ κάθεστε ή είστε ξαπλωμένοι, μπορεί επίσης να είναι ένδειξη της πάθησης.

kourasi

Αίσθημα κόπωσης

Εάν αισθάνεσθε κούραση χωρίς να έχετε κάνει αλλαγές στην καθημερινή σας ρουτίνα, μην το αμελείτε. «Ακόμη και αν δεν είναι καρκίνος του πνεύμονα, αποτελεί σημάδι ότι κάτι δεν πάει» λέει ο Δρ. Flores. Η απώλεια βάρους και η απώλεια της όρεξης είναι επίσης σημάδι καρκίνου του πνεύμονα, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Το κάπνισμα, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου και η έκθεση στον αμίαντο αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα.

asthma

Άσθμα

Οι πάσχοντες από άσθμα δεν αναπτύσσουν απαραίτητα καρκίνο του πνεύμονα. Αν όμως διαγνωστήκατε με άσθμα στην παιδική ηλικία, είναι χρήσιμο να κάνετε τακτικά εξετάσεις. «Είναι ένα ασυνήθιστο σύμπτωμα, αλλά είναι κάτι που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας εάν είστε νέος ενήλικας ή μεγαλύτερος και έχετε διαγνωστεί με άσθμα», λέει ο Δρ. Flores.
«Οι πνευμονολόγοι όταν εξετάζουν τους πνεύμονές σας, συχνά ακούν συριγμό που το αντιμετωπίζουν ως άσθμα. Είναι όμως χρήσιμο να κάνετε ακτινογραφία για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποιος όγκος».

kourasi2

Σωματικοί πόνοι

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι συχνά ασυμπτωματικός στα αρχικά στάδια και η διάγνωσή του γίνεται όταν πλέον έχει προχωρήσει και εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του σώματος. Πονοκέφαλοι, ζάλη, αστάθεια ή μούδιασμα των άκρων, μπορεί να σημαίνουν ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στον εγκέφαλο ή στο νωτιαίο μυελό. Η ωχρότητα της επιδερμίδας και των ματιών μπορεί να είναι σημάδι ότι έχει κάνει μετάσταση στο ήπαρ, ενώ η εμφάνιση ογκιδίων ίσως δείχνουν μετάσταση στο δέρμα και τους λεμφαδένες, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Πηγή: Reader’s digest

Διαβάστε επίσης:

Υγεία πνευμόνων: Ποιες τροφές την ωφελούν και ποιες τη βλάπτουν

Οι τρεις παράγοντες που γερνάνε τα πνευμόνια σας

 

 


Πηγή