Σάββατο , 25 Ιανουάριος 2025

Κονδυλώματα: Ολα όσα πρέπει να ξέρεις για το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα!

Πρόκειται για ένα πολύ συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, ιογενές, με  το οποίο έρχονται σε επαφή κάποια στιγμή στη ζωή τους οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν σεξουαλικές επαφές.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO, είναι ο ειδικός που επιλέξαμε για να απαντήσει σε 10 καίριες ερωτήσεις για τα κονδυλώματα.  
 
1.Τι είναι τα κονδυλώματα;
 
Είναι μικρά ογκίδια, σχεδόν επίπεδα ή και ελάχιστα διογκωμένα λίγων χιλιοστών, τα οποία εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα της γυναίκας αλλά και του άνδρα. Έχουν ιογενή προέλευση και πιο συγκεκριμένα, οφείλονται σε στελέχη του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV -Human Papilloma Virus)

2.Πώς μεταδίδονται συνήθως;

Η μετάδοσή τους γίνεται κυρίως μέσω σεξουαλικών επαφών. Αρκεί όμως και η απλή επαφή των γεννητικών οργάνων δύο ατόμων, ενώ ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω χεριών. Επίσης, μεταδίδονται πολύ σπάνια από τη μητέρα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού. Δε μεταδίδονται με πετσέτες ή στην τουαλέτα. 
 
3.Με ποια συμπτώματα εμφανίζονται;

Τα κονδυλώματα εμφανίζονται από έναν μέχρι και τρεις μήνες μετά τη σεξουαλική επαφή. Μπορεί να τα δει κάποιος ή να τα αισθανθεί με την αφή. Συχνά όμως με τα κονδυλώματα δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα, εκτός ίσως από λίγο κνησμό. 
 
4.Αν κολλήσω, θα τα έχω για πάντα; 

Αυτό, όμως, που ίσως δε γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι πιθανότατα κάποιος να μολυνθεί από τον ιό, αλλά να μην εμφανίσει ποτέ κονδυλώματα. Ακόμη και αν εμφανιστούν τα κονδυλώματα, όμως, ευτυχώς σε πολύ μεγάλο ποσοστό ο οργανισμός μόνος του απαλλάσσεται από τον ιό, ενώ σπάνια δημιουργούνται σοβαρότερα προβλήματα ή επιπλοκές. 
 
5.Ποσό κινδυνεύει ο ή η σύντροφός μου να κολλήσει;

Ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός, η πιθανότητα μετάδοσης έχει αναφερθεί στο 20%, εφόσον γίνονται απροφύλακτες επαφές με άτομο που πάσχει για έξι μήνες. 
 
6.Μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο;

Οι τύποι εκείνοι του ιού HPV που προκαλούν τα οξυτενή κονδυλώματα δεν είναι ογκογόνοι.  Δεν εξαλλάσσονται, δηλαδή δε μετατρέπονται σε καρκίνο. Μερικοί τύποι του HPV, όμως, μπορούν να προκαλέσουν ανώμαλη κυτταρική ανάπτυξη, που ονομάζεται δυσπλασία. Η δυσπλασία μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του πέους στους άνδρες ή του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες ή του πρωκτού και στα δύο φύλα. Παρόλο πάντως που ο ιός HPV  αποτελεί το αποκλειστικό αίτιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, δεν είναι απόλυτο ότι θα υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, επειδή – κατά κανόνα – μόνο συγκεκριμένοι τύποι του ιού προκαλούν καρκίνο. Σε κάθε περίπτωση, με το ετήσιο τεστ Παπ μπορούν να διαγνωστούν εγκαίρως αλλοιώσεις σε προκαρκινικό στάδιο και να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη θεραπεία.  Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην αμελείται το τεστ Παπ. 
 
7.Μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα ή την υγεία του εμβρύου σε περίπτωση εγκυμοσύνης;
 
Τα κονδυλώματα δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα, δυστυχώς όμως είναι δυνατό σπάνια να μεταδίδονται από τη μητέρα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού. Οι πιθανότητες να δημιουργήσουν βλάβη στο νεογνό είναι πολύ μικρές, όμως συχνά προτείνεται η καισαρική τομή ως τρόπος διασφάλισης του νεογνού. 
 
8.Υπάρχει θεραπεία;

Παρόλο που ο ιός δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τον οργανισμό, τα κονδυλώματα, αν παρουσιαστούν, μπορούν να αφαιρεθούν με laser, ηλεκτροκαυτηρίαση ή χειρουργικά. Δυστυχώς, υπάρχει πάντα η πιθανότητα υποτροπής της βλάβης τοπικά. Γι’ αυτό απαιτείται η παρακολούθηση και πιθανά η αφαίρεση για δεύτερη φορά.
 
9. Υπάρχουν βασικά μέτρα πρόληψης, για να αποφύγουμε τα κονδυλώματα;

Βεβαίως, είναι η τακτική χρήση του προφυλακτικού, αν και αυτό δεν προστατεύει απόλυτα, καθώς και το εμβόλιο για τον ιό HPV.
 
10.Το εμβόλιο για τον HPV από τι ακριβώς προφυλάσσει και πότε πρέπει να γίνεται;

Το εμβόλιo ΗPV (υπάρχει τo 4δύναμο και το  9δύναμο) προφυλάσσει από τους 2 πιο συνήθεις τύπους του ιού HPV, οι οποίοι προκαλούν οξυτενή κονδυλώματα. Το εμβόλιο συστήνεται κυρίως στα νέα κορίτσια μετά τα δώδεκα και είναι σημαντικό να γίνει πριν ξεκινήσουν τις σεξουαλικές τους επαφές, έτσι ώστε να μην έχουν εκτεθεί στον ιό, πράγμα που αυξάνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Μπορεί, όμως, να επωφεληθούν και οι μεγαλύτερες γυναίκες, αν δεν έχουν σταθερό σεξουαλικό σύντροφο και θέλουν να διασφαλίσουν μεγαλύτερη προστασία. Θα ήθελα να τονίσω επίσης ότι στην Αμερική συστήνεται ο εμβολιασμός όχι μόνο των κοριτσιών αλλά και των αγοριών. 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα κονδυλώματα, το εμβόλιο HPV και τις θεραπείες αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων ή θέλετε να ενημερωθείτε για θέματα γονιμότητας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μπορείτε να επικοινωνήσετε  με τον Δρ. Θάνο Παράσχο, Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας,   Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση  και Ενδοσκοπική Χειρουργική.

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242


Πηγή