Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025
Κορονοϊός: Η ηλικία με τους λιγότερους θανάτους στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα

Κορονοϊός: Η ηλικία με τους λιγότερους θανάτους στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα

Παρόμοια με το πρώτο κύμα της πανδημίας covid-19 είναι η ηλικιακή κατανομή των θανάτων στις περισσότερες χώρες κατά το δεύτερο φθινοπωρινό πανδημικό κύμα, με τους θανάτους σε ανθρώπους κάτω των 50 ετών να παραμένουν μια μικρή μειονότητα διεθνώς. Αυτό είναι το συμπέρασμα μια νέας μελέτης, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιάννη Ιωαννίδη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια.

Επίσης, σύμφωνα με την ανάλυση των έως τώρα στοιχείων, η οποία προδημοσιεύθηκε στο medRxiv και μεταδίδειται από το ΑΜΠΕ, η αναλογία των θανάτων σε οίκους ευγηρίας και άλλες μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων στο σύνολο των θανάτων από κορονοϊό παραμένει σχετικά υψηλή, αλλά έχει μειωθεί κατά το δεύτερο κύμα στις περισσότερες χώρες σε σχέση με το πρώτο κύμα.

Οι ερευνητές μελέτησαν όλες τις χώρες που είχαν τουλάχιστον 4.000 συνολικά θανάτους από Covid-19 έως το τέλος Νοεμβρίου (η Ελλάδα συνεπώς δεν συμπεριελήφθη στην μελέτη), εκ των οποίων τουλάχιστον 200 κατά το πρώτο κύμα και 200 κατά το δεύτερο, καθώς επίσης εκείνες για τις οποίες υπήρχαν επαρκή στοιχεία αφενός για την ηλικιακή κατανομή των θυμάτων και αφετέρου για τους θανάτους στα γηροκομεία στη διάρκεια και των δύο επιδημικών κυμάτων.

Διαπιστώθηκε ότι στο δεύτερο κύμα οι νεότεροι ασθενείς έως 50 ετών έχουν ένα ελαφρώς μεγαλύτερο ποσοστό στο σύνολο των θανάτων από Covid-19, σε σχέση με το πρώτο κύμα τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, όμως η διαφορά ανάμεσα στα δύο κύματα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα δεν υπερβαίνει το 0,5% σε καμία χώρα. Όσον αφορά τους θανάτους στους οίκους ευγηρίας, το ποσοστό θανάτων σε αυτούς τους χώρους στο σύνολο των θανάτων από κορονοϊό εμφανίζει αισθητή μείωση στο δεύτερο κύμα σε σχέση με το πρώτο (με εξαίρεση την Αυστραλία).

Η μελέτη επισημαίνει ότι αρκετές χώρες που τα πήγαν καλά στο πρώτο κύμα (Σιγκαπούρη, Ισλανδία, Αυστραλία κ.α.), είχαν αναλογικά λίγους θανάτους σε γηροκομεία, ενώ αντίθετα όσες είχαν υψηλά ποσοστά θανάτων την άνοιξη, ήταν εκείνες με αναλογικά πολλά θύματα μεταξύ των ηλικιωμένων σε οίκους ευγηρίας. Όσο περισσότερες είναι οι λοιμώξεις μεταξύ των ατόμων τρίτης ηλικίας, τόσο μεγαλώνει ο δείκτης θνητότητας της Covid-19 σε μια χώρα και αυτό είναι κάτι που έχει σημασία για το δεύτερο κύμα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν το παράδοξο της Τουρκίας, όπου κατά το πρώτο κύμα υπήρξαν σχετικά περισσότεροι θάνατοι λόγω κορονοϊού μεταξύ ανθρώπων νεαρής ηλικίας, ιδίως στην Κωνσταντινούπολη και στα νότια της χώρας, αλλά το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί αισθητά στο δεύτερο κύμα. Ακόμη θεωρούν πιθανό ότι η επιβολή αυστηρού «lockdown» σε μια χώρα, για να ανακοπεί το δεύτερο κύμα, μπορεί να μεταβάλει τη δημογραφική σύνθεση των θανάτων από Covid-19.

Γι’ αυτό, χρειάζονται περισσότερα στατιστικά στοιχεία όσο περνάει ο καιρός, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι πράγματι η ηλικιακή κατανομή των θανάτων του δεύτερου κύματος είναι παρόμοια με εκείνη του πρώτου κύματος. Η παρακολούθηση της μελλοντικής εξέλιξης του δημογραφικού προφίλ των θανάτων από Covid-19, σύμφωνα με τον Γ.Ιωαννίδη, έχει πρόσθετη σημασία ενόψει των εμβολιασμών στη διάρκεια του 2021, για να διαπιστωθεί κατά πόσο τα εμβόλια θα αλλάξουν αυτό το προφίλ.


Πηγή