Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025

Κρίση υπότασης: Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα

Η υπόταση διαπιστώνεται όταν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης πέφτουν κάτω από 90 mm Hg για τη συστολική και 60 mm Hg για τη διαστολική.

Τα πιθανά αίτια μιας κρίσης υπότασης είναι πολλά, από την αφυδάτωση έως σοβαρές διαταραχές, όπως η βραδυκαρδία και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η υπόταση μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποκείμενου προβλήματος υγείας, ιδιαίτερα εάν η πίεση πέφτει ξαφνικά ή συνοδεύεται από συμπτώματα όπως τα παρακάτω:

– ζαλάδα και τάση λιποθυμίας

– απώλεια συγκέντρωσης

– θολή όραση

– ναυτία

– κρύος ιδρώτας και χλωμό δέρμα

– γρήγορη αναπνοή

– αίσθημα κόπωσης

– δίψα

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό

Σε πολλές περιπτώσεις η υπόταση δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Εάν ένα άτομο έχει πάντοτε ελαφρώς χαμηλή πίεση χωρίς αυτό να αποτελεί εμπόδιο σε μια ομαλή ζωή, ο γιατρός πιθανότατα δεν θα συστήσει ειδικά μέτρα, απλώς θα παρακολουθεί την κατάσταση του ασθενούς.

Η βασικότερη παράμετρος αξιολόγησης της υπότασης δεν είναι το πόσο χαμηλά πέφτει η πίεση αλλά πόσο γρήγορα. Εάν εκδηλώνετε συμπτώματα υπότασης που δεν μπορούν να αποδοθούν σε κάποια προφανή αιτία (π.χ. έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, πολύωρη έκθεση στον ήλιο) συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να εξεταστεί εάν η υπόταση οφείλεται σε υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Βοηθητικό είναι να διατηρήσετε για μερικές ημέρες ένα ημερολόγιο στο οποίο θα καταγράφετε πότε εκδηλώθηκε κρίση υπότασης και κάτω από ποιες συνθήκες (π.χ. ποια δραστηριότητα κάνατε εκείνη τη στιγμή) ώστε να βοηθήσετε τον γιατρό να σχηματίσει σαφή εικόνα της κατάστασης.

Δείτε κι αυτό:

Υπόταση vs. υπογλυκαιμία: Πώς θα τις ξεχωρίσετε


Πηγή