Βότανα, μέλι, γαργάρες και σούπες συγκατελέγονται στις πρώτες βοήθειες που δίνουμε στους εαυτούς μας ή στα παιδιά μας για να ανακουφίσουν από τον πόνο, το βήχα και τον πυρετό.
Τα γιατροσόφια της γιαγιάς έχουν επιστημονική βάση και είναι πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.
Δείτε κάποια από αυτά:
Κρυολόγημα
-Το φασκόμηλο περιέχει πολλά βιοενεργά συστατικά, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι ασκούν ευεργετική δράση σε περιπτώσεις κρυολογήματος, λαρυγγίτιδας και φαρυγγίτιδας. Δεν συνιστάται όμως η κατανάλωσή του κατά την εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό.
-Ένα πικάντικο φαγητό, όπως ένα πιάτο με καυτό κάρι, μπορεί να ανακουφίσει από τη μπουκωμένη μύτη ή το πονεμένο αυτί. Αυτό κάνει τη μύτη και τα μάτια να τρέχουν, αποβάλλοντας τη βλέννα.
-Το σκόρδο, επίσης, βοηθά στην αποβολή της βλέννας, ενώ είναι επίσης γνωστό αντιικό, αντιβακτηριακό και αντιοξειδωτικό τρόφιμο.
Βήχας
-Το μέλι πλούσιο σε φλαβονοειδή συνιστάται εδώ και αιώνες ως «φάρμακο» για τον βήχα. Έρευνα του Πολιτειακού Κολεγίου Ιατρικής της Πενσυλβάνια, σε 105 παιδιά που λάμβαναν μία έως δύο κουταλιές μέλι μισή ώρα πριν κοιμηθούν, διαπίστωσε ότι το μέλι δρα πιο αποτελεσματικά κατά του βήχα απ’ ό,τι πολλά αντιβηχικά σιρόπια.
-Οι γαργάρες με αλατόνερο μπορούν να απομακρύνουν τα περιττά υγρά από τους φλεγμαίνοντες ιστούς στον λαιμό, με αποτέλεσμα να ελαττώνεται ο πόνος. Το αλατόνερο μαλακώνει επίσης την παχιά βλέννα στον λαιμό, διευκολύνοντας έτσι την αποβολή της. Μια άλλη λύση είναι οι γαργάρες με μείγμα χλιαρού νερού με λίγες σταγόνες λεμόνι και μέλι.
Πυρετός
Εάν το παιδί έχει πυρετό, τοποθετήστε στο μέτωπο και στα χέρια του χλιαρά επιθέματα με νερό και ταυτόχρονα βάλτε τα πόδια του σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό επί είκοσι λεπτά. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να αποφύγετε τα αντιπυρετικά φάρμακα.
Διαβάστε επίσης:
Γρίπη vs. κρυολόγημα: Πώς θα ξεχωρίσετε τα συμπτώματα
Πηγή