Δευτέρα , 23 Δεκέμβριος 2024

Λευκό επίχρισμα στη γλώσσα: Τι μπορεί να δείχνει για την υγεία σας

Ετοιμάζεστε να βουρτσίσετε τα δόντια σας και παρατηρείτε κάτι διαφορετικό στον καθρέφτη. Αντί του φυσιολογικού ροζ χρώματος, η γλώσσα σας είναι λευκή.

Τι συμβαίνει;

Το φαινόμενο μπορεί να σας προκαλέσει ανησυχία, είναι όμως κάτι συνηθισμένο και πιθανότατα δεν συνδέεται με πρόβλημα υγείας, επισημαίνει ο αισθητικός οδοντίατρος Edward A. Alvarez.

Το πιθανότερο είναι ότι αυτό που βλέπετε είναι οι θηλές, τα μικρά εξογκώματα που κολλάνε σαν ίνες χαλιού. Η συσσώρευση βακτηρίων, υπολειμμάτων τροφών, νεκρών κυττάρων κλπ. μπορεί να δημιουργήσει αυτό το λευκό επίχρισμα αν δεν βουρτσίζετε τακτικά τη γλώσσα σας.

Εκτός από λευκή γλώσσα, η συσσώρευση αυτών των μικροοργανισμών μπορεί να απελευθερώσει θείο με αποτέλεσμα δύσοσμη αναπνοή.

Μάλιστα, όσο περισσότερο αφήνετε τη γλώσσα σας χωρίς βούρτσισμα, τόσο πιο παχύ γίνεται το επίχρισμα και οι δυσάρεστες συνέπειες.

Για να προλάβετε τον κίνδυνο και να επαναφέρετε το υγιές ροζ χρώμα στην επιφάνεια της γλώσσας σας, απλά βουρτσίζετέ τη κάθε φορά που βουρτσίζετε τα δόντια σας, λέει ο Δρ. Alvarez.

Είναι επίσης σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό. Όταν δεν είστε καλά ενυδατωμένοι, το στόμα σας δεν παράγει αρκετό σάλιο, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς απομακρύνει την πλάκα.

Καλό είναι επίσης να αποφεύγετε το αλκοόλ, το οποίο στεγνώνει το στόμα και δυσχεραίνει την απομάκρυνση των επικίνδυνων μικροοργανισμών από την επιφάνεια της γλώσσας.

Ασθένειες

Πιο σπάνια, η λευκή γλώσσα μπορεί να συνδέεται με κάτι πιο σοβαρό από απλή συσσώρευση πλακών.

Το λευκό φιλμ στην επιφάνεια της γλώσσας μπορεί να οφείλεται στην υπερανάπτυξη μυκήτων λόγω διαβήτη, καρκίνου ή HIV.

Αυτό συμβαίνει λόγω αδυναμίας του ανοσοποιητικού, το οποίο δεν μπορεί να αποτρέψει τον πολλαπλασιασμό τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως εμφανίζονται και άλλα λευκά σημάδια στη στοματική κοιλότητα ή τον λαιμό.

Είναι επίσης πιθανό να πάσχετε από καλοήθη μεταναστευτική γλωσσίτιδα (γεωγραφική γλώσσα), μια καλοήθη κατάσταση που συναντάται μέχρι και στο 6% του γενικού πληθυσμού. Συνήθως είναι κατάσταση ασυμπτωματική, παρόλο που ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στα ζεστά και πικάντικα φαγητά. Η αιτιολογία της παραμένει άγνωστη. Επηρεάζει σε διπλάσια συχνότητα τις γυναίκες από τους άνδρες, λόγω πιθανώς ορμονικών παραγόντων και είναι πιο συχνή σε ενήλικες παρά σε παιδιά.
Οι βλάβες με την πάροδο του χρόνου υποχωρούν και οι ασθενείς είναι περιστασιακά ελεύθεροι συμπτωμάτων.

Τέλος, αν παρατηρήσετε μια πυκνή, σκληρή, άσπρη, ελαφρώς ανασηκωμένη πλάκα ή κηλίδα στο εσωτερικό μάγουλο, στα ούλα ή στη γλώσσα και μερικές φορές στο κάτω χείλος, είναι πιθανό να πρόκειται για λευκοπλακία, μια πάθηση που εμφανίζεται στο 1% του πληθυσμού και είναι πιο συνηθισμένη στους ηλικιωμένους. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια ενδεχόμενη προκαρκινική βλάβη καθώς υπάρχουν κάποιες πιθανότητες να εξελιχθεί σε καρκίνο.

«Οποιαδήποτε λευκή βλάβη διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες, πρέπει να αξιολογηθεί από τον οδοντίατρο ή τον γιατρό σας», τονίσει ο Δρ Alvarez.

Πηγή: menshealth.com

Διαβάστε επίσης:

Εσείς βουρτσίζετε τη γλώσσα σας; 5 επιπτώσεις αν δεν το κάνετε

Παράξενα σημάδια στη γλώσσα: Αποκωδικοποιήστε τα μέσα από φωτογραφίες


Πηγή