Είχατε μια εφιαλτική μέρα στη δουλειά ή σας έστησαν στο ραντεβού; Μην ανησυχείτε, θα δείτε διαφορετικά τα πράγματα όταν ξυπνήσετε το επόμενο πρωί.
Αυτό προκύπτει σύμφωνα με μελέτη, τη πιο ολοκληρωμένη του είδους της, στην οποία οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, γενικά, ο κόσμος φαίνεται πιο φωτεινός μόλις ξυπνήσουμε. Τη μελέτη διεξήγαγε το University College του Λονδίνου και τα ευρήματά της δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό BMJ Mental Health.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι ξεκινούν την ημέρα τους με την καλύτερη διάθεση το πρωί, αλλά την ολοκληρώνουν με τη χειρότερη, γύρω στα μεσάνυχτα. Παράγοντες όπως η ημέρα της εβδομάδας και η εποχή του χρόνου παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο ως προς τη διάθεση. Επίσης, η ψυχική υγεία τείνει να παρουσιάζει μεγαλύτερες διακυμάνσεις τα Σαββατοκύριακα, ενώ παραμένει πιο σταθερή κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. «Γενικά, τα πράγματα φαίνονται όντως καλύτερα το πρωί», κατέληξαν οι ερευνητές.
Οι επιστήμονες ήθελαν να διερευνήσουν εάν η ώρα της ημέρας σχετίζεται με διακυμάνσεις στην ψυχική υγεία, την ευτυχία, την ικανοποίηση από τη ζωή, το αίσθημα ότι η ζωή έχει νόημα και τη μοναξιά. Επιπλέον, ήθελαν να διαπιστώσουν εάν αυτές οι συσχετίσεις διέφεραν ανάλογα με την ημέρα, την εποχή ή το έτος.
Για τη μελέτη τους ανέλυσαν δεδομένα από τη μελέτη κοινωνικών επιπτώσεων του Covid-19 του UCL, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020, περιλάμβανε τακτική παρακολούθηση έως τον Νοέμβριο του 2021 και επιπλέον παρακολούθηση μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Η ανάλυση βασίστηκε σε σχεδόν 1 εκατομμύριο απαντήσεις σε έρευνα από περίπου 50.000 ενήλικες μέσα σε δύο χρόνια.
Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη απάντησαν σε ερωτηματολόγια, με ερωτήσεις όπως: «Την περασμένη εβδομάδα, πόσο χαρούμενος νιώσατε;», «Πόσο ικανοποιημένος ήσασταν με τη ζωή σας;» και «Σε ποιο βαθμό έχετε νιώσει ότι τα πράγματα που κάνετε στη ζωή σας αξίζουν;»
Παράγοντες όπως η ηλικία, οι συνθήκες υγείας και το αν οι άνθρωποι εργάζονταν λήφθηκαν υπόψη.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ευτυχία, η ικανοποίηση από τη ζωή και το αίσθημα ότι κάτι αξίζει τον κόπο ήταν όλα μεγαλύτερα τη Δευτέρα και την Παρασκευή από ό,τι τις Κυριακές, ενώ η ευτυχία ήταν επίσης μεγαλύτερη την Τρίτη. Δεν βρέθηκαν στοιχεία ότι η μοναξιά διέφερε μεταξύ των ημερών της εβδομάδας.
Υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι η εποχή επηρεάζει τη διάθεση καθώς σε σύγκριση με τον χειμώνα, οι άνθρωποι έτειναν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα καταθλιπτικών και αγχωδών συμπτωμάτων και μοναξιάς και υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας, ικανοποίησης από τη ζωή και αίσθησης ότι η ζωή άξιζε τον κόπο στις άλλες τρεις εποχές.
Η ψυχική υγεία ήταν καλύτερη το καλοκαίρι σε όλα τα αποτελέσματα. Ωστόσο, η εποχή δεν δεν φάνηκε να επηρεάζει τις διακυμάνσεις της διάθεσης που παρατηρούνται μέσα στην ημέρα.
Αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης, επομένως δεν μπορεί να προσδιοριστεί η αιτία. Ο χρόνος επίσης που οι συμμετέχοντες επέλεξαν να συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγιά τους μπορεί να επηρέασαν τα ευρήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Επίσης δεν υπήρχαν διαθέσιμες πληροφορίες για τους κύκλους ύπνου, το γεωγραφικό πλάτος ή τον καιρό, τα οποία μπορεί επίσης να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.
Ωστόσο, οι αλλαγές στην ψυχική υγεία και την ευεξία κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να εξηγηθούν από τις φυσιολογικές αλλαγές που σχετίζονται με το βιολογικό ρολόι του σώματος.
«Για παράδειγμα, η κορτιζόλη [μια ορμόνη που ρυθμίζει τη διάθεση, τα κίνητρα και τον φόβο] κορυφώνεται λίγο μετά το ξύπνημα και φτάνει στα χαμηλότερα επίπεδα κατά την ώρα του ύπνου», εξήγησαν οι ερευνητές.
Όσον αφορά στις διαφορές που παρατηρήθηκαν μεταξύ των καθημερινών και των Σαββατοκύριακων, αυτές μπορεί να οφείλονται στο γεγονός ότι αλλάζει η ρουτίνα των δραστηριοτήτων.
«Η ψυχική υγεία και η ευημερία των ανθρώπων είναι καλύτερη το πρωί»
Η Δρ Feifei Bu, από το τμήμα συμπεριφορικής επιστήμης και υγείας του UCL, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι κατά μέσο όρο, η ψυχική υγεία και η ευημερία των ανθρώπων είναι καλύτερη το πρωί και χειρότερη τα μεσάνυχτα. Βασιστήκαμε σε ένα μεγάλο δείγμα επαναλαμβανόμενων δεδομένων – σχεδόν ένα εκατομμύριο απαντήσεις σε έρευνες από 49.000 συμμετέχοντες σε διάστημα δύο ετών. Ωστόσο, αυτό το μοτίβο θα μπορούσε να αντανακλά το πότε οι άνθρωποι επιλέγουν να απαντήσουν στην έρευνα, παρά μια άμεση επίδραση της ώρας της ημέρας. Για παράδειγμα, όσοι αισθάνονται ήδη καλύτερα το πρωί μπορεί να είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν στην έρευνα εκείνη την ώρα. Αν και αυτά τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα, πρέπει να αναπαραχθούν σε άλλες μελέτες που εξηγούν πλήρως αυτή την πιθανή προκατάληψη. Εάν επικυρωθεί, αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές πρακτικές επιπτώσεις. Οι ερευνητές που ερευνούν την ψυχική υγεία και την ευημερία των ανθρώπων θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ώρα της ημέρας που απαντούν οι άνθρωποι. Οι υπηρεσίες υποστήριξης ψυχικής υγείας ενδέχεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσαρμογής των πόρων για να ταιριάζουν με τις κυμαινόμενες ανάγκες κατά τη διάρκεια της ημέρας – για παράδειγμα, δίνοντας προτεραιότητα στη διαθεσιμότητα αργά το βράδυ».
Πηγή: Guardian
Πηγή