Η κούραση είναι η έλλειψη ενέργειας και δεν συνοδεύεται απαραίτητα από την ανάγκη για ύπνο.
Μπορεί να αποτελεί αντίδραση στη σωματική καταπόνηση, το συναισθηματικό στρες, την ανία ή την έλλειψη ύπνου, συχνά όμως αποτελεί σύμπτωμα προβλήματος υγείας.
Αν, ενώ κοιμάστε ικανοποιητικό αριθμό ωρών το βράδυ, νιώθετε μονίμως κουρασμένοι και δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στις καθημερινές υποχρεώσεις σας, είναι πιθανό η κούραση να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα ψυχικής ή σωματικής υγείας για το οποίο πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό.
Οι συχνότερες αιτίες κούρασης είναι οι διαταραχές του ύπνου (έλλειψη ύπνου, αϋπνία, υπνική άπνοια), η κατάθλιψη και η αναιμία.
Τον χειμώνα η κούραση είναι πιθανό να οφείλεται σε κάποια ίωση και ειδικά στη γρίπη, της οποίας αποτελεί συχνά και το πρώτο σύμπτωμα.
Συνηθισμένες αιτίες κούρασης στους νέους
Στις ηλικίες έως 50 ετών οι συχνότερες αιτίες είναι οι ιώσεις, η αναιμία και ο υποθυρεοειδισμός. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε μυοκαρδιοπάθεια μετά από ίωση.
Οι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία πάσχουν συχνά από αναιμία, γι’ αυτό και ελέγχονται πάντοτε τα επίπεδα σιδήρου και φεριτίνης στο αίμα τους.
Στον υποθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής αδένας παράγει επίπεδα ορμονών χαμηλότερα από τα φυσιολογικά και ο ασθενής αισθάνεται ολοένα μεγαλύτερη εξάντληση.
Συνηθισμένες αιτίες στους μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς
Όσοι είναι πάνω από 50 ετών, αλλά κυρίως όσοι είναι πάνω από 65, πρέπει να ελέγχονται τακτικά για καρδιαγγειακά προβλήματα. Οι διαταραχές του καρδιακού ρυθμού (κολπική μαρμαρυγή, ταχυκαρδίες), η καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά και η στεφανιαία νόσος συχνά εκδηλώνονται με κούραση.
Ένας ηλικιωμένος που παραπονιέται ότι «κόβονται» τα πόδια του κάθε φορά που περπατάει ή έχει μονίμως υπνηλία, πρέπει να υποβληθεί σε καρδιολογικό έλεγχο, καθώς μπορεί να έχει καρδιακή ανεπάρκεια και να μην το ξέρει.
Χρόνια κόπωση
Όταν ο ασθενής νιώθει κουρασμένος επί δύο ή τρία χρόνια, είναι πιθανό να πάσχει από υπνική άπνοια, χρόνια αναιμία ή σοβαρή κατάθλιψη.
Η υπνική άπνοια προκαλεί παροδικές διακοπές της αναπνοής την ώρα του ύπνου, με συνέπεια να μειώνονται τα επίπεδα του οξυγόνου στον οργανισμό και ο ασθενής να μισοξυπνάει γιατί ασφυκτιά. Όταν αυτό συμβαίνει πολλές φορές στη διάρκεια της νύχτας, ο ασθενής νιώθει εξάντληση την επόμενη ημέρα.
Πότε πρέπει να σας δει γιατρός
Αν η κούραση επιμένει για πάνω από 1-2 εβδομάδες χωρίς προφανείς λόγους (πολλή δουλειά, ελάχιστος ύπνος κ.α.) και δεν καταπραΰνεται με τον επαρκή ύπνο, την καλή διατροφή και την μείωση του στρες, καλό είναι να συμβουλευτείτε γιατρό.
Διαβάστε επίσης:
Τροφές και ποτά που μας «κλέβουν» την ενέργεια
Επίμονη κόπωση: Πώς θα καταλάβετε αν οφείλεται στο θυρεοειδή ή στα επινεφρίδια
Πηγή