Κυριακή , 15 Δεκέμβριος 2024
Βελονισμός και βελόνες βελονισμού: Ιστορία, είδη και οφέλη

Νικήστε το στρες με τον βελονισμό

Όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν ως αντικείμενό τους, το στρες. Κι αυτό, γιατί ο σημερινός άνθρωπος εμφανίζει έντονα οργανικά και ψυχολογικά νοσήματα – διαταραχές, που συνδέονται με το στρες, επηρεάζοντας ποικιλοτρόπως την καθημερινότητα και την υγεία του.

Μερικά παραδείγματα αποτελούν αναπνευστικές παθήσεις όπως το βρογχικό άσθμα, κάποια καρδιολογικά προβλήματα όπως η αύξηση του καρδιακού ρυθμού, της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, ο διαβήτης, η αύξηση των περιστατικών παχυσαρκίας, δερματολογικά προβλήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, κεφαλαλγίες τάσης, ημικρανία, γαστρεντερικά προβλήματα, η άνοια, το πρόωρο γήρας, αλλά και έντονες συναισθηματικές εκδηλώσεις, αυξημένο άγχος, μειωμένη συγκέντρωση, περιορισμός κοινωνικών επαφών.

Πώς δρα ο βελονισμός

Ο ιατρικός βελονισμός, όπως αναφέρουν επιστημονικές εργασίες στον Δυτικό κόσμο, έχει έναν ρυθμιστικό ρόλο στην λειτουργία του άξονα υποθάλαμος-υπόφυση, η οποία διαταράσσεται σημαντικά από το καθημερινό χρόνιο stress, καθώς επίσης και στη δράση του νευρο- ενδοκρινο- ανοσιακού συστήματος. Μάλιστα, ο ηλεκτροβελονισμός θεωρείται ότι μπορεί να τροποποιήσει την σύνθεση πολλών νευροδιαβιβαστών στο νευρικό σύστημα και να επηρεάσει την παραγωγή σημαντικών για τη διαχείριση του stress, ουσιών όπως η κορτιζόλη, η ακετυλοχολίνη, οι ενδορφίνες, η μελατονίνη, κ.α.(Han 2003, Mayer 2004, Uchida 2000).

Έτσι, ο βελονισμός θεωρείται μία σημαντική συμπληρωματική και κάποιες φορές αυτόνομη θεραπεία για τη διαχείριση καταστάσεων – διαταραχών όπως οι αγχώδεις διαταραχές, οι κρίσεις πανικού, οι διαταραχές διάθεσης, οι κεφαλαλγίες και ημικρανίες, οι διαταραχές της libido, της έμμηνου ρύσης, του ύπνου, το ευερέθιστο έντερο και γενικότερα οι διαταραχές του γαστρεντερικού σωλήνα, καθώς επίσης και άλλων ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, τα οποία οφείλονται στην αύξηση και στην κακή διαχείριση του stress.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η επιλογή των περιστατικών, όπου θα εφαρμόσουμε τον βελονισμό γίνεται με μεγάλη προσοχή, γιατί πολλές φορές παρόμοια συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Για αυτό το λόγο είναι χρήσιμο ένα αναλυτικό ιατρικό ιστορικό, προκειμένου να τεθεί η ιατρική διάγνωση, η κλινική εξέταση του ασθενούς και πολλές φορές και ο εργαστηριακός έλεγχος, ώστε να είμαστε σίγουροι για την ένδειξη της εφαρμογής του βελονισμού.

Ποια είναι η διαδικασία του βελονισμού

Ο σχεδιασμός του θεραπευτικού πρωτοκόλλου αφορά στις περιοχές, οι οποίες επιλέγονται σύμφωνα με τις ιατρικές εργασίες που μας επιβεβαιώνουν ότι παράγονται και ρυθμίζονται οι απαραίτητες ουσίες από τον οργανισμό μας, πάντα όμως σε συνδυασμό με τις λεπτομέρειες από το ιστορικό του ασθενούς. Για αυτό το λόγο, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα χαρακτηρίζονται εξατομικευμένα – για τον κάθε ασθενή.

Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Ειδικές λεπτές βελόνες, μιας χρήσης, τοποθετούνται με ανώδυνη τεχνική στις επιλεγμένες περιοχές, παραμένουν για 20 λεπτά περίπου και στην συνέχεια αφαιρούνται. Ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο μπορεί να αποτελείται από 8-10 θεραπείες, οι οποίες γίνονται με συχνότητα 1 φορά την εβδομάδα. Ήδη, από την 5η – 6η  συνεδρία έχουμε την αθροιστική δράση του βελονισμού και άρα σημαντική μείωση των συμπτωμάτων.

Ο ιατρικός βελονισμός θεωρείται μία ασφαλής μέθοδος, χωρίς παρενέργειες εφόσον εφαρμόζεται από ιατρό ειδικά εκπαιδευμένο και μπορεί να συνδυαστεί ή όχι με άλλου είδους θεραπείες για την υποστήριξη των ασθενών με ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Μαρκέλλα Σεγρέδου, MD, MSc, Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Ειδικός Ιατρικού Βελονισμού. Μέλος ΔΣ Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη ιστοσελίδα iatrikos-velonismos-segredou.gr ή καλέστε στο τηλ.: 210 8022142.

Ακολουθήστε την Γιατρό στο Facebook & YouTube


Πηγή